torsdag 31 december 2015

Möte med entreprenören

28 december hade vi möte med entreprenören. Det blev inte entreprenör ett eller två, som vi tidigare pratat om, utan en av säljarna/cheferna på Anebygruppen skulle nu börja bygga igen. Enligt uppgift har han byggt över 400 hus av den typen vi ska bygga. Företaget är nystartat. Vi vet egentligen ingenting om det. Vi hade bett om att få entreprenadkontraktet i god tid före mötet för att kunna läsa igenom det. Så blev det förstås inte. Två dagar innan (annandag jul) fick vi det. Jag fick läsa igenom det så gott det gick och förstod inte vissa formuleringar. Det ledde till en del oro inför själva kontraktsskrivandet. Och att jag skulle vara en jobbig jävel. Och det är ju jobbigt (men nödvändigt) att vara.

Mötet gick hur som helst över förväntan. Vi fick förklaring på det vi undrade över, vilket handlade om indexreglering. När man skriver ett kontrakt vill säljaren av entreprenad eller husbyggsats att man ska betala uppreglering enligt någon typ av index om det blir fördröjt. Detta när man skriver ett fastprisavtal. Jag kan förstå det men det jag inte förstod var att entreprenören ville ha uppreglering enligt samma avtal som man har för träbyggsatser och med en basmånad i oktober. Vi fick detta förklarat och han ska formulera om detta tills vi skriver på kontraktet.

Några andra saker var att vi fick med att det skulle vara klinker i entré (vilket det skulle vara men enligt entreprenadkontraktet var det inte så). Och en del mindre saker som utökat antal brytarkontakter. I lilla badrummet fanns det t ex inte med att det skulle finnas en takbelysning så det fick vi också med. Småsaker.

Vi kom också överens om att skriva med de ändringar vi vill ha med i det första kontraktet. Man kan skriva kontrakt om ändringar och tillägg men för varje sådant kontrakt man skriver så utgår en avgift om tusen kronor. Kostsamt för oss om det blir mycket vi vill ändra. Det bästa är ju att det står med redan från början. Som t ex målning av huset.

Annars rullar bygget på. Markentreprenörerna håller på med markarbetet och vi ska ha möte med dem 8:e januari på tomten. De har inte sprängt utan klarat sig utan detta, vilket de förstås tjänar på. Huset kommer stå på berggrund. De höjer upp garaget så mycket det går. Marken samlar vatten och vi behöver ha avrinning någonstans, det räcker inte med stenkistan. Enda alternativet är grannens bäck, som de täckt för. Vi kommer diskutera detta med vår handläggare på kommunen så fort hon kommer tillbaka efter semestern.

Markarbetarna skickade ut första räkningen med betalningskrav på 10 dagar. 180 000:-. De skickade den dagen innan julafton, vilket innebar att vi fick den i brevlådan 28:e december. Räkningen skulle då vara betald 2:a januari, en lördag. 3 dagar på oss. Vår bankkontakt har semester. Efter kontakt med markkillarna så insåg de också att det inte var rimligt så vi har fått lite uppskov tills vår bankkontakt är tillbaka.

fredag 11 december 2015

Utstakning

Ibland går det snabbt. Vi är vana vid långa väntetider. Efter det tekniska samrådet i förrgår och det partiella startbeskedet kontaktade sambon en annan tjänsteman på kommunen för att få en utstakning gjord. En utstakning innebär att hörnen på hus och garage märks ut på plats. Inför detta behövde vi ha en ny nybyggnadskarta med nya mått på garage utritade då de gamla var felaktiga. De andra förändringarna var en annan placering för stenkistan, dvs den som ska ta hand om vårt dagvatten, och en ny placering för utfarten. Utfarten har vi velat ha närmare den större vägen redan från början men husföretaget ritade den mitt på den omtvistade mindre vägen som leder till grannarnas hus. I själva verket vill vi ha en större utfart mot den mindre vägen men det får vi ordna med så småningom.

I och med att de ändrade måtten på garagen till mindre mått så bad vi dem att välja de mått som gjorde att garaget flyttades längre från tomtgränsen mot grannen och mot den mindre vägen. Det lär väl inte blidka våra grannar men vi gör i alla fall ett försök. Så fort den nya nybyggnadskartan var klar, vilket den var i morse, så mailade sambon den till kommunen och redan idag gjordes utstakningen. Det innebär att så fort vi får skriftligt besked om att den är utförd och vår kontrollansvarige gjort klartecken så kan markarbetet påbörjas. Det borde vara någon gång i nästa vecka, vilket känns bra.

Sambon har haft kontakt med vägföreningen i trakten, som inte vill ha med den mindre vägen förbi vår tomt att göra, och med den vi trodde ägde vägen. Han hade inget emot varken att vi fällde träd eller annat och verkade inte tycka om våra grannar. Det var hans pappa som anlade den omtvistade vägen en gång i tiden men tydligen är det inte han som äger den markbiten som vägen ligger på som går förbi vår tomt. Det gör en äldre bonde som inte ens verkade veta om att han ägde den marken. Det var synd, för den första bonden som sambon hade kontakt med gav oss klartecken både att placera vår utfart som vi vill och att ta ner träden som står utanför vår tomtmark. Nu visade det sig ju dock att det inte är hans träd att bestämma över så vi får nog kontakta den andra bonden igen.

Enligt sambon, som pratade med bonde nummer ett, så hade frun i grannhuset kommit ut och varit skogstokig (pun intended) när han tog ner några träd på sin egen mark, som låg intill deras tomt. Han hade dock bara fortsatt utan att ta någon större notis om henne. Han menade också att när de grävde ut sin källare så hade de haft möjlighet att dra en dräneringsslang ut mot grannens tomt, som låg lägre än deras, men eftersom de inte var bästa vänner direkt så gick det inte utan de fick leda dräneringen ut i en bäck intill tomten i stället. Det är den bäcken som nu inte kan ta hand om allt vatten och gör att deras källare blir översvämmad med jämna mellanrum.

Tekniskt samråd

Vi kanske borde ha läst på bättre men vi hade lite andra föreställningar om det tekniska samrådet än vad det faktiskt handlade om. Det insåg vi ju förstås innan vi kom dit men innan trodde vi att det handlade om att entreprenörer och andra skulle diskutera om vad som skulle göras under bygget av huset. Så är det ju inte utan i själva verket var det handläggaren på kommunen, vår kontrollansvarige och vi som byggherrar som skulle träffas för att gå igenom kontrollplan och annat.

Det första intressanta beskedet vi fick var att vi fick veta att våra blivande grannar överklagat bygglovet till Länsstyrelsen. Efter en känslosam inledning där de klagar över att kommunen inte kontaktat dem ("Det var med förvåning och bedrövelse vi tog del av det beviljade bygglovet ..." osv) radar de upp de punkter som de är missnöjda med. Punkt nummer 1 rör infarten till vår fastighet. Den har vi placerat mitt på vägen till deras bostad, en väg som de tydligen betraktar som sin egen trots att de inte äger den. De ser hellre att infarten går från den större vägen medan handläggaren på kommunen menade att det är lämpligt att placera infarter mot mindre vägar, i synnerhet med tanke på barn.

Punkt nummer 2 rörde garageplaceringen. Tydligen tycker de att vår tänkta placering av garage kommer försvåra inbackning av en större husvagn på deras tomt på grund av sämre sikt. Tidigare låg det alltså en skogsdunge över hela vår tomt och detta var vad vi hört inget problem för grannarna. Det står fortfarande kvar träd mot vägen som grannarna velat ha kvar och som mer än vårt blivande garage skulle försvåra för införsel av tyngre fordon. Vi har planerat att göra den biten lättare för dem genom att ta ner träden när vi bygger garaget. De verkar se vägen till deras fastighet som sin exklusiva väg, trots att det inte är de som äger markbiten den går över.

Den tredje punkten rör markhöjden, där de inte kunnat tolka ritningarna. De vill inte att vi höjer marken på vår tomt. Vårt bygglov innebär framför allt en utjämning av marken och inte så mycket höjning i nuläget. De är också rädda för ökad insyn i och med eventuell markhöjning. Där skulle vi kunna lugna dem med att vi å det snaraste kommer plantera någon form av snabbväxande insynsskydd mot deras sida.

Den fjärde och sista punkten rör avrinning av yt- och dagvatten där de är rädda att vår nybyggnation kommer innebära ökat tryck mot deras tomt av vattenavrinning, då de tydligen i nuläget har besvär med översvämningar i sin källare. Som vi ser det så borde anläggande av en stenkista göra att trycket mot deras tomt minskar men det vet man ju aldrig. Efter diskussion med våra markkillar så har vi alla fall bytt placering av stenkistan.

Hade vi kollat posten oftare så hade vi sett att det kommit in ett överklagande men det hade vi inte gjort, så det kom som en liten överraskning på mötet. Annars insåg vi att vi var tvungna att ha koll på ett och annat med vårt bygge eftersom vi fick en del frågor av handläggaren. Vi lyckades besvara de flesta hjälpligt, sedan gick vi igenom kontrollplanen med vår kontrollansvarige och när mötet var klart fick vi ett partiellt muntligt startbesked för mark- och grundarbete. På egen risk, med tanke på överklagandet från grannarna. Det värsta som kan hända är ju att bygglovet upphävs men det är inte så troligt. Det vi kan överväga att vänta med är planering för garaget.

Vi valde förstås att på egen risk gå vidare med projektet. Det känns inte som att grannarna har så mycket att komma med men det är tråkigt att börja vårt nya liv med en grannfejd. Vår handläggare på kommunen verkade vara på vår sida i detta men det är inte hon som bestämmer. Länsstyrelsen kommer att kontakta oss angående detta, sa hon, så vi får se vad som händer sedan. Vi kan välja att avvakta lite med garaget men själva huset och placeringen av det har ju grannarna inte haft några synpunkter på.

onsdag 9 december 2015

Inför det tekniska samrådet

Imorgon är det dags för tekniskt samråd på kommunen. Vi har fortfarande inte skrivit på något entreprenadkontrakt men vi vet nu vem som ska göra entreprenaden. Inte någon av de två firmorna som hussäljaren hela tiden har pratat om utan i sista momangen dök det upp en ny aktör i sammanhanget. En av deras säljare skulle återgå till husbyggen igen och han ska göra det under sitt eget firmanamn. Intressant. Enligt hussäljaren har han sedan tidigare gedigen erfarenhet av att bygga den här typen av hus så vi får hoppas att det stämmer och går bra.

Det har inte varit helt friktionsfritt fram till detta mötet. Efter att vi fått tiden från kommunen har vår kontrollansvarige skickat ut en checklista med ett antal frågor som han ville ha svar på. Detta har vi vidarebefordrat till hussäljaren som menar att han aldrig stött på den typen av lista tidigare. Det har varit ett antal vändor fram och tillbaka för att få svar på frågorna och i förra veckan fick jag sätta mig och ta tag i saken och ringa upp markentreprenören och den kontrollansvarige och reda ut vilka uppgifter som behövs nu och vilka uppgifter som kan vänta. Vi trodde att vi skulle behöva skjuta på mötet på grund av detta. Hussäljaren menade att nu kan han inte ägna mer tid åt detta då kontrollansvarige återigen återkommit med att han inte fått svar på sina frågor.

Till slut lyckades det hela i alla fall lösa sig och nu ser det ut som att allt är klart inför det tekniska samrådet i alla fall. Vad det ska leda till får vi alltså se, vi hoppas förstås på ett startbesked så att vi kan få hela apparaten i rullning. Det är inte långt till jul nu och vad jag förstår så vill markgubbarna komma igång innan jul.

lördag 28 november 2015

En mindre trevlig överraskning och tomtköp

I förra veckan hade vi möte med hussäljaren för att skriva kontrakt på TOLO:n och avsluta det sista. På vägen dit hämtade vi upp bygglovshandlingarna ur brevlådan. Det visade sig att de skickat ut originalhandlingarna och inte de reviderade, vilket ju var lite klantigt, men de reviderade hade i alla fall gått till arkivet, fick vi veta senare. Tillsammans med bygglovshandlingarna kom också kostnaden för kalaset med specifikationer. 84 000:-. Ojdå, tyckte vi, det var ju lite mer än de 40 000:- som var med i kalkylen.

Det som varken hussäljaren eller vi hade räknat med (vi räknar ju med att de har koll på sådant) var en planavgift på 53 400:-. Det är en avgift som kommunen tydligen tar ut för att täcka kostnader som har uppstått vid planläggning med detaljplan. Tomtsäljaren ville givetvis inte stå för den avgiften och husföretaget kunde inte göra något ytterligare. Jag surade lite på hussäljaren vid nästa möte och undrade om de inte tog något ansvar alls för produktionskostnadskalkylen vi fick. De tyckte att de redan tagit sitt ansvar eftersom det inte tillkom någon kostnad för oss då takvinkeln ändrades och vägglivet höjdes. Så det hjälper ju inte, vi har insett att det inte är mycket mer att göra än att betala. Inga småpengar direkt, i synnerhet i ett projekt där kostnaderna bara stiger. Det går inte att förutse alla kostnader innan, det är helt klart.

I måndags var det dags för ett nytt möte och jag insåg nog inte riktigt att det var meningen att vi skulle skriva ett kontrakt då för grund och schakt utan att vi mest skulle gå igenom hela proceduren. Detta eftersom vi i början av processen fått reda på att vi bara skulle skriva två kontrakt - ett för hussatsen och ett för entreprenad inklusive grund och schakt. Hade vi insett att det var tre kontrakt så hade vi tagit in offerter för det arbetet och säkert fått ner priset något. Jag vägrade att skriva på kontraktet just då och ville ha hem det för påseende. Det verkar i och för sig vara helt i sin ordning så vi kommer skriva på för att komma vidare i processen. De gör säkert ett bra jobb också.

Så nu när bygglånet gått igenom så gick ju även köpet av tomten igenom. Sambon har haft kontakt med vår bankkvinna angående detta och igår var det dags för kontraktskrivande och tillträde. Eftersom jag inte kunde vara med fick jag lämna en fullmakt till sambon att skriva på för mig. Tur att han har ett mer flexibelt arbete än vad jag har och kan komma ifrån på kort varsel. Nu äger vi alltså en tomt vid havet. Härligt! Då är det bara resten kvar.

söndag 15 november 2015

Bygglov

I fredags kom så beskedet när jag fick svar på ett mail som jag skickade till vår handläggare på kommunen. Grannens yttrande påverkade inte någonting. Bygglovet är beviljat! Handläggaren skulle skriva det under fredagen och sedan får vi det hemskickat efter expediering. Härligt. Nu kan vi gå vidare. Det innebär också att köpet av tomten kommer gå igenom så nu gäller det att boka möte med banken så att alla transaktioner går smidigt. Säljaren av tomten lär bli glad över det eftersom han velat ha vår handpenning innan köpet ens gått igenom.

torsdag 12 november 2015

Sovrum



I väntan på besked om bygglov (eller något slags besked överhuvudtaget) har jag roat mig med att planera vårt sovrum och rita upp det i 3D för att få någon slags känsla för utrymmet. Sovrummet sett från väggen mot badrum och klädkammare. Eftersom vi inte vill slå huvudet i taket när vi ligger i sängen så ska vi bygga någon slags sänggavel med inbyggd förvaring. Tanken är också att platsbygga garderober utifrån köksstommar från Ikea mot ena snedtaksväggen. Likadana konstruktioner kan man göra i barnens rum om det visar sig fungera bra. Enligt sambon ska vi ha en tv i sovrummet så den får vara placerad på en byrå med gott om plats i. Tror det kan bli bra!

Vi har insett att vi behöver en extra varmvattenberedare vilket ställde till det för oss i tvättstugan. Den varmvattenberedaren som ingår i frånluftsvärmepumpen är bara på 180 liter och det försvinner rätt snabbt om man fyller upp ett badkar. Rekommenderat för en familj som vår med badkar är minst 300 liter. Vi väljer till en ackumulator på 200 liter så riskerar vi inte att stå utan varmvatten i alla fall. Det blev förstås ytterligare en större utgift för detta. Dessutom fick vi reda på att det av utrymmesskäl inte går att kombinera med alla vitvaror vi vill ha i tvättstugan. Vi får välja mellan torktumlare eller torkskåp och kom fram till att vi då väljer bort torktumlaren men ska fundera på kombinerad tvättmaskin/torktumlare. De verkar helt okej nu för tiden.

Hoppas på bygglovsbesked under morgondagen.

fredag 6 november 2015

Grannutlåtande

Senast igår fick vi veta att inga synpunkter kommit in från grannarna så dagens besked var lite oväntat. Men samtidigt väntat. Närmaste grannen intill huset har synpunkter på bygglovshandlingarna. Synpunkterna berör inte takvinkeln utan eventuell markhöjning med risk för att de ska känna sig instängda och att avvattningen innebär risk för översvämning på deras tomt. De har också synpunkter på vår tänkta infart till parkering, då den har planerats från en förgrening till den större vägen invid fastigheten. Förgreningen leder idag enbart till deras fastighet och därför har de tagit på sig att sköta vägen. De är rädda för att belastningen på vägen kommer öka väsentligt. Det är dock inte deras väg.

Den sista synpunkten berör placeringen av vårt garage, vilket de helst ser inte blir intill deras tomt utan längre norrut på tomten. I nuvarande planering är garageplaceringen 4 meter från deras tomtgräns. Det intressanta är att de hänvisar till att de skulle känna sig instängda, både av eventuell markhöjning och garageplacering. Innan stod det en hög skog på vår tomt, vilket de tydligen var nöjda med.

Enligt hussäljaren är avrinningen från vår tomt en ickefråga i den här delen av processen, den har inte med bygglovet att göra utan tas upp vid tekniskt samråd. Diskussion avseende de andra punkterna som grannarna har synpunkter på ska vår handläggare på kommunen diskutera på ett möte på måndag. Vi får avvakta den diskussionen.

tisdag 3 november 2015

Första mötet om TOLO:n

Igår hade vi första mötet om TOLO:n, tillverknings- och leveransordern. Vi gick strukturerat igenom det som ingår i huset och meddelade de ändringar och tillval vi bestämt oss för. Vi fick också en del nya (och kostsamma) saker att fundera över.

Det vi väljer bort är:

* Alla vitvaror utom mikrovågsugn
* Badrumsmöblemang i form av kommoder och speglar
* Badkar
* Blandare i kök och badrum
* Diskbänk och bänkskiva i köket
* Alla garderober och städskåp

Vi väljer till en del som inte ingick i standardurvalet. Standard är faktiskt helt okej från början, med undantag för vitvarorna, i synnerhet i jämfört med andra hustillverkare vad jag läst mig till.

Det vi väljer till är:

* Inbyggnad av trappan (plus allt som vi ändrat i planlösningen)
* Torkskåp
* Extra isolering i mellanbjälklaget för att inte höra så mycket av springande barn på övervåningen

Förutom isoleringen i mellanbjälklaget satte också säljaren lite myror i huvudet på oss när han undrade över om vi ville ha handdukstorkar i badrummen och marmorbänkskivor istället för målad MDF. Marmorbänkskivorna kostade 200:- extra par kvadratmeter vilket kanske inte var någon större kostnad. Det är ju säkert praktiskt men vi valde bort det eftersom det helt enkelt inte tilltalar oss estetiskt. Handdukstorkarna funderade vi också över på kvällen efter mötet men eftersom vi aldrig använder värmen på de vi har idag så tänker vi sätta upp vanliga handdukshängare istället.

Det vi huvudsakligen funderar över just nu är huruvida vi ska vitmåla hela huset istället för att sätta den tapet som ingår. Tapeten som ingår är papperstapeten Borosan från Boråstapeter och den sätts med överlapp, vilket vi inte är ett dugg sugna på. Att vitmåla huset, och då med väv under, kostar en hel del ytterligare men kan förmodligen vara värt det. Det minskar också risken för sprickor vid sättningar i huset.

Så fort bygglovet är klart kommer vi ha nästa möte för genomgång av TOLO:n (och säkert få ytterligare en chock när vi inser kostnaden för allt vi inte tänkt på) och skriva på så att huset kan börja tillverkas.

söndag 18 oktober 2015

Senaste versionen

I veckan fick vi den senaste versionen av vår bygglovsritning. Just nu satsar vi tydligen på 34 graders taklutning och ett invändigt väggliv på 70 cm. Utvändigt blir det alltså över 90 cm och jag hoppas att det går igenom trots att det per definition då blir ett 2-våningshus. Jag och säljaren och bygglovsritaren var tydligen inte helt överens på den punkten men föreskrifterna är tydliga. Förhoppningsvis har vår handläggare ändå samma uppfattning som dem.

För oss innebär det lite mer boyta och det är ju inte fel. Vi kommer att kunna utnyttja utrymmet ända ut till ytterväggarna och få ett hus som är ca 172 kvadratmeter. Säljaren och jag var ganska eniga om att den här förändringen inte borde kosta oss något extra men han ville lämna det lite fritt. Vårt argument är förstås att de från början erbjöd ett hus som man inte ens kunde få bygglov för. För dem är ändringen förmodligen inte särskilt kostsam och jag är övertygad om att det finns gott om marginal på det priset vi betalar. Vi har ju inte kunnat förhandla om priserna eftersom det kom fix och färdigt med tomten.

I fredags fick vi en fråga av vår handläggare på kommunen om vi fortfarande önskar ansöka bygglov för uterum. Jag har suttit och skissat på ritningar till uterummet idag och egentligen vore det ju allra bäst att få allt ordnat på en gång men risken är att det drar ut på tiden av den anledningen. Vi kanske får fundera ett varv till efter att huset är klart och sen ansöka bygglov på nytt eller begränsa uterummet till 15 kvadratmeter så att det går under Attefallsreglerna. Vi kanske helt enkelt får bo in oss innan vi kommer till beslut.

söndag 11 oktober 2015

Garage

Hustillverkaren föreslog ett dubbelgarage och vi fick en offert men det tyckte vi blev lite för dyrt. Dessutom svårt att få bygglov beviljat eftersom det föreslagna garaget var alldeles för högt, max byggnadshöjd för garage är 2,5 meter. Snävt. Hur som helst så har vi haft en dialog igång med Mellbygarage, som verkar vara billigast och bäst. Dessutom belägna i Sollebrunn, vilket ju inte är långt från oss.

Vi hade velat vänta med att beställa garaget tills vi verkligen vet vad allt kommer att kosta och vad vi har råd med. Men garage behöver vi ju. Nu blev vi tvungna att beställa garaget ändå för att få bygglovsritningarna. Det blev ett dubbelgarage på cirka 7,5X8,5 meter. Ca 60 kvadratmeter stort. Vi snålade in på fönster och tänker att man kan sätta in det sen om det behövs. Den som gjuter grunden till huset får göra garagegrunden också, det blev billigast av de alternativ vi undersökt.

Tanken är förstås dels att använda garaget som garage och dels att använda det som förvaringsutrymme. Vi får se om båda bilarna får stå inomhus eller om vi istället använder ytan till annat. Så småningom ska vi skaffa en friggebod också men vilken utformning den kommer att få återstår att se.

Byggnadsalternativ



Bygglovsprocessen är i full gång. Just nu håller husföretaget på att ta fram nya lösningar för att vi ska få ett vettigt hus som uppfyller bestämmelserna i detaljplanen. Igår var vi på besök i området för att se hur de andra nybyggda husen ser ut där och det finns lite olika lösningar på problemet.

Problemet är alltså att man får bygga ett enplanshus med inredd vind, dvs ett 1,5-planshus. Takvinkeln ska vara 20-30 grader och max byggnadshöjd, dvs ungefär där taket möter fasaden på långsidan, är 4 meter. En byggnadshöjd på 4,4 meter kan tillåtas men är en avvikelse från detaljplanen. Mindre avvikelser går att acceptera. En takvinkel på 33 grader kan tillåtas (max 10% avvikelse) men då får man inte överstiga max bygghöjd på 4 meter. Blir det två avvikelser måste det upp i byggnadsnämnden för att avgöras. Det är inte önskvärt.

En lösning är att lura bygghöjden genom att dra ner en del av taket, som på bilden högst upp. Två av våra blivande grannar har den lösningen. Jag förstår faktiskt inte hur de fått igenom det eftersom egentligen borde byggnadshöjden räknas vid det övre taket. Men tydligen går det att göra så. En annan lösning är som på den nedre bilden, att dra ut taket rejält på en av fasaderna och beräkna byggnadshöjden där. Ingen av lösningarna är särskilt elegant och lösning nummer två är nog svårtillämpbar på vårt hus. På nedre bilden är det dessutom en del av vår förhoppningsvis blivande havsutsikt, den största anledningen till att vi vill ha ett 1,5-planshus. Vi behöver komma upp för att få del av den.



En annan lösning är att höja vägglivet så att byggnadshöjden blir 4,4 meter. Tydligen kan detta godkännas, trots att ett höjt väggliv över 70 cm gör att det räknas som ett tvåvåningshus, vad jag förstår. Vår närmaste blivande granne har förhöjt väggliv har vi konstaterat, så det borde vara något som också tillåts. Men med en takvinkel på 30 grader så stjäl man utrymme på övervåningen och det blir ett långt snedtak. Det är med andra ord lite snårigt just nu.

Den lösningen som husföretaget just nu håller på att ta fram ritningar på är att förlänga taket på den fasad som är beräkningsgrundande för bygglovet och sätta plintar under. Detta för att få upp höjden på huset så att övervåningen blir bättre utnyttjad och få ner byggnadshöjden. Jag känner mig lite tveksam till den lösningen men det ska bli intressant att få se ritningarna. Själv tror jag att vi får nöja oss med att höja vägglivet till max, dra ner taklutningen till 30 grader och få en mindre del av övervåningen med 2,4 meter takhöjd och en större del med snedtak. Men vi får se. Intressantast är ju också kostnaden för denna förändring. Jag tycker inte vi ska behöva stå för den men husföretaget har säkert andra ideer där.

lördag 3 oktober 2015

Badrumsfix


Vårt förra badrum är nästan ett minne blott. Idag var det dags för sista badrumsmöbeln att lämna oss. Vårt bubbelbadkar som vi köpte strax efter att vi flyttade in i huset. 

Vi har tänkt byta ut det till ett vanligt badkar för att slippa kostnaden för elektriker som vi skulle behöva anlita för att koppla in det på ett lagligt sätt. Men det var ju ingen brådska. För ett par veckor sedan gick plötsligt kranen sönder när jag badade med barnen. Vattnet gick inte att stänga av och sambon blev tvungen att stänga av vattnet i hela huset, koppla från badkaret och stänga rören. 

Dags att skaffa nytt badkar med andra ord men vi ville inte lägga särskilt mycket pengar på det. Så äntligen dök det upp ett passande badkar på blocket. Vi var först till kvarn (många intresserade tydligen), åkte idag till Torslanda och hämtade det. 300:- för badkaret och 200:- för släpet. Helt okej. Vi behöver skaffa extra långa slangar till vattnet för att koppla in det men nu står det på plats i alla fall och vi är nöjda. Det passar in i badrummet.

Återstår att bli av med förra karet. Vi har lagt ut det som skänkes men den som skulle hämta har inte kommit. Utan att höra av sig. Bra stil.


söndag 27 september 2015

Ett oroande besked

Vi har fått vår handläggare på Stenungsunds kommun fick vi reda på inom en vecka efter postad bygglovsansökan. Efter ytterligare några dagar fick vi mail om att vår ansökan inte kunde hanteras. Den behövde kompletteras med vissa handlingar, bland annat skulle det på nybyggnadskartan framgå var planerad infart ska vara och var anslutningen till vatten och avlopp kommer bli. Mindre detaljer egentligen.

Det som inte var mindre detaljer var att taklutningen på vårt hus är för brant för området. Taklutningen ska enligt detaljplanen vara mellan 20 och 30 grader och huset har en taklutning på 38 grader. Hoppsan. Vi hade tolkat detaljplanen fel, där står det nämligen att "tillkommande byggnader ska ha en taklutning på 20-30 grader" och vi tolkade det som att det gällde till exempel garage med mera utöver huvudbyggnaden. Att vi tolkar det fel är en sak men tydligen har även husföretaget gjort det, vilket vi ju inte tycker är vårt fel. Föreslår de ett hus på en viss tomt så utgår man ju från att det faktiskt är ett hus som ska kunna byggas där.

Förutom det så är byggnadshöjden på garaget på tok för hög (3,5 meter mot godkända 2,5 meter) men det visste vi ju. Vi har inte tänkt använda oss av deras garage ändå och börjar fundera över om vi ska bli tvungna att beställa ett garage redan nu för att få bygglovsritningarna. Men vi vill inte binda upp oss mer just nu.

Hussäljaren skulle prata med handläggaren och sedan återkomma så vi får se hur det går. Just nu känns det lite oroligt. Taklutningen måste ju åtgärdas och frågan är hur det ska göras och om det kommer innebära ytterligare kostnader för oss.

Kontrollansvarig

Vi har kommit en bit i processen. I och för sig försenade men ändå. Förseningen beror inte så mycket på oss som att det hände precis nada under sommaren. Äntligen blev bygglovsritningarna klara och vi okejade dem med våra ändringar inkluderade. Vi fick dem hemskickade tillsammans med papper att skicka in för bygglovsansökan. Då insåg vi att det var dags att hitta en kontrollansvarig. Vi visste ju inte att vi var tvungna att skicka in uppgifter om kontrollansvarig samtidigt med bygglovsansökan. Så plötsligt blev det bråttom att hitta en sådan.

Sambon ringde kommunen och frågade och de hänvisade till Boverkets förteckning över kontrollansvariga. Vi skickade iväg ett antal mail till certifierade kontrollansvariga i området. De flesta fick vi inget svar på, någon svarade att de inte kunde hjälpa oss och sen fick sambon och jag vardera ett positivt svar. Den som svarade sambon sa att det var ett fast pris på 15 000. Gott så. Tills vi insåg att han var yngre än oss, vilket i och för sig inte behöver vara något negativt, men det känns bättre med en mer rutinerad person på den posten. Tack vare honom såg vi att det var flera som annonserade på Blocket och där hittade vi en annan person. En äldre man boende i Askim, med tysk bakgrund att döma av namnet. Vi tittade på hans hemsida och det verkade vara ordning och reda på det mesta där så vi tog kontakt och fick en offert på dryga 20 000:- vilket vi accepterade.

Bygglovsritningarna kunde skickas in. Vi hade ett första möte med vår kontrollansvariga i hans hem i Askim efter detta. Tyvärr var vi tvungna att ta med våra pojkar, vilket alltid innebär ett visst störande moment, men det gick hyfsat. Han tyckte att vårt kontrakt med Anebyhus var dumt formulerat, att vi skulle betala först när huset var upprest, och att vi borde ta in juridisk hjälp med entreprenadkontraktet. Han gav oss också lite griller i huvudet när han tyckte att man inte borde behöva spränga på vår tomt om det var möjligt att istället höja upp marken och att det i så fall skulle bli billigare. Han tyckte också att vi borde ändra fönstrena på ovanvåningen från takfönster, vilket så småningom kommer ge fuktproblem, till takkupor. Hur som helst så gav han ett bra intryck och vi tror att han kommer vara noggrann och har en bra erfarenhet, vilket säkert är värt de extra tusenlapparna.

fredag 31 juli 2015

Möte nummer tre med hussäljaren

Vi har väntat på att något ska hända under semestern men insett att hela processen inte kommer komma igång förrän efter sommaren. En aning stressande att inte höra något men egentligen har det bara varit att vänta och ta det lugnt. Vi fick lite eld i baken när det gäller husplacering på tomten i helgen då vi hade ett möte på måndagen med en person från Öppen fiber. Vi vill ju gärna ha fiber i vårt hus och eftersom de är på gång att dra in det i området där vi ska bygga så har sambon haft kontakt med Telia angående detta. Beskeden har växlat. Eftersom det inte finns något hus än så har vi fått både besked om att vi inte kommer att kunna förbeställa fiber och det senaste var att vi ändå kommer att kunna göra det. Bara huset står på plats när det är dags att dra in det. Det handlar ju om en merkostnad på minst 15000:- om vi ska beställa det i efterhand.

På söndagen var vi därför på plats på tomten för att mäta. Vi tog med en lasermätare och det var inte helt lätt att pricka in ljussignalen. Vi mätte upp en ungefärlig plats för huset och det visade sig att där vi tänkt att vi skulle ha vårt uterum så var det en liten bergsknalle. Ajdå. Mer pengar åt skogen.

På måndagen åkte vi tillbaka för att ha mötet med killen från öppen fiber. Vi träffade på en av våra grannar, som verkar vara en trevlig typ, och fick lite information om området. Han hade inget emot den placering av garage som vi tänkt oss, 1,5 meter från tomtgränsen. När killen från öppen fiber kom så visade det sig att han inte ens visste om att huset där fibern skulle dras in inte fanns än. Vi överlämnade information om tänkt placering men det var inte så viktigt exakt var huset skulle stå. Han (och vi) undrade varför vi ens skulle ha det här mötet. För oss var det dock ganska värdefullt eftersom vi fick tillfälle att mäta om och det resulterade i en liten flytt av husplacering. Vi vill få så stor söder- och västertomt som möjligt.

I förra veckan hörde vi äntligen av hussäljaren och bokade in ett möte som gick av stapeln igår. Barnen lämnade vi till min bror och hans fru, med viss bävan eftersom de kan vara lite jobbiga ibland. I alla fall den yngsta. Det gick dock bra och de var glada när vi åkte iväg. Säljaren hade berett sig på ett långvarigt möte med diskussion om hur vi tänkt oss att huset ska se ut och hur huset ska placeras på tomten. Eftersom vi hade med oss egna skisser både på placering och de ändringar vi tänkt oss i planlösningen så gick det betydligt fortare än han hade tänkt sig. Vi redde ut ytterligare några frågetecken och jag lovade att komma med ritningar på ett uterum som vi vill ha med i bygglovsansökan. Det fick bli några timmars kvällsarbete.

De program som underlättat mycket för egna skisser/ritningar är gratisprogrammet Google sketchup och för att på ett enkelt sätt visualisera planlösningen är Floorplanner i gratisversion också bra.

Mäklare

Vi har haft tre mäklare på besök för att sälja vårt nuvarande hus. Den första tog vi kontakt med i samband med att hon sålde ett hus på samma väg som vi bor på. Hon tittade noggrant på varje rum, antecknade och gav sedan sin värdering efter att vi suttit ner och diskuterat säljprocessen. Det var en äldre dam från Länsförsäkringar som jag inte fick något gott första intryck av när jag pratade med henne i telefon (förmodligen ömsesidigt) men både jag och sambon fick förtroende för henne när vi pratat med henne. Hon tog 3% i provision, vilket verkar vara det vanliga.

Vi nöjde oss dock inte med det utan sambon kontaktade Fastighetsbyrån (Swedbank) och därifrån kom det en ung kille som var mer säljartyp. Han värderade huset i enlighet med den första mäklaren men tittade inte så mycket på vad vi gjort utan pratade mer om sig själv och hur mycket han kunde hus. Han var trevlig men vi var inte så imponerade.

Den sista hade vi fått kontakt med via släkten. Bjurfors. Jag träffade inte henne förrän i slutet och hon var trevlig men ingav inte samma förtroende som mäklare nummer ett. Dessutom värderade hon vårt hus runt en halv miljon lägre än de båda övriga och låg högre i provision (3,5%) även om möjlighet till rabatt fanns.

Efter dessa tre möten var sambon och jag överens om att det var mäklare nummer ett som gällde. Länsförsäkringar får äran att sälja vårt hem men vi tog med oss en del synpunkter från de andra mäklarna. De var nog i och för sig ganska överens med oss om vad vi behövde göra med vårt hus. Modernisera vardagsrummet och byta blå tapet mot någon form av vitt samt fixa till altanen på baksidan. Mäklaren från Bjurfors tyckte också att vi skulle göra om den runda portalen mot köket mot en mer fyrkantig dörröppning eftersom portaler andas 90-tal. Det underlättade vid renoveringen så så fick det bli.

tisdag 7 juli 2015

Kontrakt på tomten

Vi har fått klartecken från banken och Jörgen hade ett möte med vår bankman i förra veckan. Ett ganska onödigt möte eftersom det enda han fick veta var i stort sett att vi inte får byggnadskreditiv beviljat förrän vi har bygglov och i samband med det är det dags för nytt möte för att skriva på papper om detta.

Idag var det i alla fall dags för nästa steg i processen. Möte med tomtmäklaren och tomtägaren för att skriva på kontrakt för tomten. Det var ett intressant möte. Barnen somnade i bilen och höll sig lugna under första delen av mötet, sedan sprang de runt bordet medan vi gick igenom kontraktet. Därefter skrev våra signaturer på diverse sidor och sen var det klart. Tomten har dock inte övergått i vår ägo ännu. Det gör den enligt kontraktet inte förrän vi har bygglov beviljat och då förstås också betalat resterande summa utöver handpenningen.

Vi frågade tomtägaren vad han har för planer för tomten intill och det verkade inte riktigt som att han visste om han skulle bygga där själv eller sälja den. Det var hans föräldrars sommarstuga på tomten så det ligger nog mycket känslor i det hela.

Lite nervöst var det allt när Jörgen och jag samtidigt från två olika datorer förde över pengar för handpenningen på tomten. Hälften var. Summan av kontanterna på kontot har nu drastiskt sjunkit.

måndag 15 juni 2015

Vår blivande tomt




Vi är på gång att göra vår livs affär. Ett nybyggt hus vid havet där det är tänkt att vi kommer bo större delen av vårt resterande liv. Och naturligtvis måste detta bloggas om. 

Tomten säljs tillsammans med nybyggnation av ett hus från Anebygruppen. Vi har därför inte någon större valmöjlighet men det kan ju vara skönt på sätt och vis. Det är ett färdigt paket men som vi förstås har möjlighet att justera på olika sätt och göra det till vårt eget. Vi har bestämt oss för att bygga ett Kungshus Fjällbacka, i enlighet med deras förslag, men ska ändra planlösningen på bottenplan något. 

Just nu är vi mitt uppe i det hela. Första kontraktet är påskrivet och vi har förbundit oss att köpa ett huspaket. Än så länge har vi inte köpt tomten som det ska stå på. Vi var inte odelat lyckliga när vi skrev på kontraktet, det kändes som att vi har startat något där vi inte helt kommer kunna glädjas förrän huset står på plats och allt har gått som det ska. 

I förrförra veckan hade vi möte med banken för att vi ska bli beviljade byggnadskreditiv och innan det är klart kan vi inte gå vidare. Det är nog mest en formsak men eftersom det handlar om ganska mycket pengar så är det inget som kan beslutas om i en handvändning. Vi väntar besked vilken dag som helst.