söndag 27 september 2015

Kontrollansvarig

Vi har kommit en bit i processen. I och för sig försenade men ändå. Förseningen beror inte så mycket på oss som att det hände precis nada under sommaren. Äntligen blev bygglovsritningarna klara och vi okejade dem med våra ändringar inkluderade. Vi fick dem hemskickade tillsammans med papper att skicka in för bygglovsansökan. Då insåg vi att det var dags att hitta en kontrollansvarig. Vi visste ju inte att vi var tvungna att skicka in uppgifter om kontrollansvarig samtidigt med bygglovsansökan. Så plötsligt blev det bråttom att hitta en sådan.

Sambon ringde kommunen och frågade och de hänvisade till Boverkets förteckning över kontrollansvariga. Vi skickade iväg ett antal mail till certifierade kontrollansvariga i området. De flesta fick vi inget svar på, någon svarade att de inte kunde hjälpa oss och sen fick sambon och jag vardera ett positivt svar. Den som svarade sambon sa att det var ett fast pris på 15 000. Gott så. Tills vi insåg att han var yngre än oss, vilket i och för sig inte behöver vara något negativt, men det känns bättre med en mer rutinerad person på den posten. Tack vare honom såg vi att det var flera som annonserade på Blocket och där hittade vi en annan person. En äldre man boende i Askim, med tysk bakgrund att döma av namnet. Vi tittade på hans hemsida och det verkade vara ordning och reda på det mesta där så vi tog kontakt och fick en offert på dryga 20 000:- vilket vi accepterade.

Bygglovsritningarna kunde skickas in. Vi hade ett första möte med vår kontrollansvariga i hans hem i Askim efter detta. Tyvärr var vi tvungna att ta med våra pojkar, vilket alltid innebär ett visst störande moment, men det gick hyfsat. Han tyckte att vårt kontrakt med Anebyhus var dumt formulerat, att vi skulle betala först när huset var upprest, och att vi borde ta in juridisk hjälp med entreprenadkontraktet. Han gav oss också lite griller i huvudet när han tyckte att man inte borde behöva spränga på vår tomt om det var möjligt att istället höja upp marken och att det i så fall skulle bli billigare. Han tyckte också att vi borde ändra fönstrena på ovanvåningen från takfönster, vilket så småningom kommer ge fuktproblem, till takkupor. Hur som helst så gav han ett bra intryck och vi tror att han kommer vara noggrann och har en bra erfarenhet, vilket säkert är värt de extra tusenlapparna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar