fredag 11 december 2015

Utstakning

Ibland går det snabbt. Vi är vana vid långa väntetider. Efter det tekniska samrådet i förrgår och det partiella startbeskedet kontaktade sambon en annan tjänsteman på kommunen för att få en utstakning gjord. En utstakning innebär att hörnen på hus och garage märks ut på plats. Inför detta behövde vi ha en ny nybyggnadskarta med nya mått på garage utritade då de gamla var felaktiga. De andra förändringarna var en annan placering för stenkistan, dvs den som ska ta hand om vårt dagvatten, och en ny placering för utfarten. Utfarten har vi velat ha närmare den större vägen redan från början men husföretaget ritade den mitt på den omtvistade mindre vägen som leder till grannarnas hus. I själva verket vill vi ha en större utfart mot den mindre vägen men det får vi ordna med så småningom.

I och med att de ändrade måtten på garagen till mindre mått så bad vi dem att välja de mått som gjorde att garaget flyttades längre från tomtgränsen mot grannen och mot den mindre vägen. Det lär väl inte blidka våra grannar men vi gör i alla fall ett försök. Så fort den nya nybyggnadskartan var klar, vilket den var i morse, så mailade sambon den till kommunen och redan idag gjordes utstakningen. Det innebär att så fort vi får skriftligt besked om att den är utförd och vår kontrollansvarige gjort klartecken så kan markarbetet påbörjas. Det borde vara någon gång i nästa vecka, vilket känns bra.

Sambon har haft kontakt med vägföreningen i trakten, som inte vill ha med den mindre vägen förbi vår tomt att göra, och med den vi trodde ägde vägen. Han hade inget emot varken att vi fällde träd eller annat och verkade inte tycka om våra grannar. Det var hans pappa som anlade den omtvistade vägen en gång i tiden men tydligen är det inte han som äger den markbiten som vägen ligger på som går förbi vår tomt. Det gör en äldre bonde som inte ens verkade veta om att han ägde den marken. Det var synd, för den första bonden som sambon hade kontakt med gav oss klartecken både att placera vår utfart som vi vill och att ta ner träden som står utanför vår tomtmark. Nu visade det sig ju dock att det inte är hans träd att bestämma över så vi får nog kontakta den andra bonden igen.

Enligt sambon, som pratade med bonde nummer ett, så hade frun i grannhuset kommit ut och varit skogstokig (pun intended) när han tog ner några träd på sin egen mark, som låg intill deras tomt. Han hade dock bara fortsatt utan att ta någon större notis om henne. Han menade också att när de grävde ut sin källare så hade de haft möjlighet att dra en dräneringsslang ut mot grannens tomt, som låg lägre än deras, men eftersom de inte var bästa vänner direkt så gick det inte utan de fick leda dräneringen ut i en bäck intill tomten i stället. Det är den bäcken som nu inte kan ta hand om allt vatten och gör att deras källare blir översvämmad med jämna mellanrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar