torsdag 31 december 2015

Möte med entreprenören

28 december hade vi möte med entreprenören. Det blev inte entreprenör ett eller två, som vi tidigare pratat om, utan en av säljarna/cheferna på Anebygruppen skulle nu börja bygga igen. Enligt uppgift har han byggt över 400 hus av den typen vi ska bygga. Företaget är nystartat. Vi vet egentligen ingenting om det. Vi hade bett om att få entreprenadkontraktet i god tid före mötet för att kunna läsa igenom det. Så blev det förstås inte. Två dagar innan (annandag jul) fick vi det. Jag fick läsa igenom det så gott det gick och förstod inte vissa formuleringar. Det ledde till en del oro inför själva kontraktsskrivandet. Och att jag skulle vara en jobbig jävel. Och det är ju jobbigt (men nödvändigt) att vara.

Mötet gick hur som helst över förväntan. Vi fick förklaring på det vi undrade över, vilket handlade om indexreglering. När man skriver ett kontrakt vill säljaren av entreprenad eller husbyggsats att man ska betala uppreglering enligt någon typ av index om det blir fördröjt. Detta när man skriver ett fastprisavtal. Jag kan förstå det men det jag inte förstod var att entreprenören ville ha uppreglering enligt samma avtal som man har för träbyggsatser och med en basmånad i oktober. Vi fick detta förklarat och han ska formulera om detta tills vi skriver på kontraktet.

Några andra saker var att vi fick med att det skulle vara klinker i entré (vilket det skulle vara men enligt entreprenadkontraktet var det inte så). Och en del mindre saker som utökat antal brytarkontakter. I lilla badrummet fanns det t ex inte med att det skulle finnas en takbelysning så det fick vi också med. Småsaker.

Vi kom också överens om att skriva med de ändringar vi vill ha med i det första kontraktet. Man kan skriva kontrakt om ändringar och tillägg men för varje sådant kontrakt man skriver så utgår en avgift om tusen kronor. Kostsamt för oss om det blir mycket vi vill ändra. Det bästa är ju att det står med redan från början. Som t ex målning av huset.

Annars rullar bygget på. Markentreprenörerna håller på med markarbetet och vi ska ha möte med dem 8:e januari på tomten. De har inte sprängt utan klarat sig utan detta, vilket de förstås tjänar på. Huset kommer stå på berggrund. De höjer upp garaget så mycket det går. Marken samlar vatten och vi behöver ha avrinning någonstans, det räcker inte med stenkistan. Enda alternativet är grannens bäck, som de täckt för. Vi kommer diskutera detta med vår handläggare på kommunen så fort hon kommer tillbaka efter semestern.

Markarbetarna skickade ut första räkningen med betalningskrav på 10 dagar. 180 000:-. De skickade den dagen innan julafton, vilket innebar att vi fick den i brevlådan 28:e december. Räkningen skulle då vara betald 2:a januari, en lördag. 3 dagar på oss. Vår bankkontakt har semester. Efter kontakt med markkillarna så insåg de också att det inte var rimligt så vi har fått lite uppskov tills vår bankkontakt är tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar