fredag 11 december 2015

Tekniskt samråd

Vi kanske borde ha läst på bättre men vi hade lite andra föreställningar om det tekniska samrådet än vad det faktiskt handlade om. Det insåg vi ju förstås innan vi kom dit men innan trodde vi att det handlade om att entreprenörer och andra skulle diskutera om vad som skulle göras under bygget av huset. Så är det ju inte utan i själva verket var det handläggaren på kommunen, vår kontrollansvarige och vi som byggherrar som skulle träffas för att gå igenom kontrollplan och annat.

Det första intressanta beskedet vi fick var att vi fick veta att våra blivande grannar överklagat bygglovet till Länsstyrelsen. Efter en känslosam inledning där de klagar över att kommunen inte kontaktat dem ("Det var med förvåning och bedrövelse vi tog del av det beviljade bygglovet ..." osv) radar de upp de punkter som de är missnöjda med. Punkt nummer 1 rör infarten till vår fastighet. Den har vi placerat mitt på vägen till deras bostad, en väg som de tydligen betraktar som sin egen trots att de inte äger den. De ser hellre att infarten går från den större vägen medan handläggaren på kommunen menade att det är lämpligt att placera infarter mot mindre vägar, i synnerhet med tanke på barn.

Punkt nummer 2 rörde garageplaceringen. Tydligen tycker de att vår tänkta placering av garage kommer försvåra inbackning av en större husvagn på deras tomt på grund av sämre sikt. Tidigare låg det alltså en skogsdunge över hela vår tomt och detta var vad vi hört inget problem för grannarna. Det står fortfarande kvar träd mot vägen som grannarna velat ha kvar och som mer än vårt blivande garage skulle försvåra för införsel av tyngre fordon. Vi har planerat att göra den biten lättare för dem genom att ta ner träden när vi bygger garaget. De verkar se vägen till deras fastighet som sin exklusiva väg, trots att det inte är de som äger markbiten den går över.

Den tredje punkten rör markhöjden, där de inte kunnat tolka ritningarna. De vill inte att vi höjer marken på vår tomt. Vårt bygglov innebär framför allt en utjämning av marken och inte så mycket höjning i nuläget. De är också rädda för ökad insyn i och med eventuell markhöjning. Där skulle vi kunna lugna dem med att vi å det snaraste kommer plantera någon form av snabbväxande insynsskydd mot deras sida.

Den fjärde och sista punkten rör avrinning av yt- och dagvatten där de är rädda att vår nybyggnation kommer innebära ökat tryck mot deras tomt av vattenavrinning, då de tydligen i nuläget har besvär med översvämningar i sin källare. Som vi ser det så borde anläggande av en stenkista göra att trycket mot deras tomt minskar men det vet man ju aldrig. Efter diskussion med våra markkillar så har vi alla fall bytt placering av stenkistan.

Hade vi kollat posten oftare så hade vi sett att det kommit in ett överklagande men det hade vi inte gjort, så det kom som en liten överraskning på mötet. Annars insåg vi att vi var tvungna att ha koll på ett och annat med vårt bygge eftersom vi fick en del frågor av handläggaren. Vi lyckades besvara de flesta hjälpligt, sedan gick vi igenom kontrollplanen med vår kontrollansvarige och när mötet var klart fick vi ett partiellt muntligt startbesked för mark- och grundarbete. På egen risk, med tanke på överklagandet från grannarna. Det värsta som kan hända är ju att bygglovet upphävs men det är inte så troligt. Det vi kan överväga att vänta med är planering för garaget.

Vi valde förstås att på egen risk gå vidare med projektet. Det känns inte som att grannarna har så mycket att komma med men det är tråkigt att börja vårt nya liv med en grannfejd. Vår handläggare på kommunen verkade vara på vår sida i detta men det är inte hon som bestämmer. Länsstyrelsen kommer att kontakta oss angående detta, sa hon, så vi får se vad som händer sedan. Vi kan välja att avvakta lite med garaget men själva huset och placeringen av det har ju grannarna inte haft några synpunkter på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar