fredag 31 juli 2015

Möte nummer tre med hussäljaren

Vi har väntat på att något ska hända under semestern men insett att hela processen inte kommer komma igång förrän efter sommaren. En aning stressande att inte höra något men egentligen har det bara varit att vänta och ta det lugnt. Vi fick lite eld i baken när det gäller husplacering på tomten i helgen då vi hade ett möte på måndagen med en person från Öppen fiber. Vi vill ju gärna ha fiber i vårt hus och eftersom de är på gång att dra in det i området där vi ska bygga så har sambon haft kontakt med Telia angående detta. Beskeden har växlat. Eftersom det inte finns något hus än så har vi fått både besked om att vi inte kommer att kunna förbeställa fiber och det senaste var att vi ändå kommer att kunna göra det. Bara huset står på plats när det är dags att dra in det. Det handlar ju om en merkostnad på minst 15000:- om vi ska beställa det i efterhand.

På söndagen var vi därför på plats på tomten för att mäta. Vi tog med en lasermätare och det var inte helt lätt att pricka in ljussignalen. Vi mätte upp en ungefärlig plats för huset och det visade sig att där vi tänkt att vi skulle ha vårt uterum så var det en liten bergsknalle. Ajdå. Mer pengar åt skogen.

På måndagen åkte vi tillbaka för att ha mötet med killen från öppen fiber. Vi träffade på en av våra grannar, som verkar vara en trevlig typ, och fick lite information om området. Han hade inget emot den placering av garage som vi tänkt oss, 1,5 meter från tomtgränsen. När killen från öppen fiber kom så visade det sig att han inte ens visste om att huset där fibern skulle dras in inte fanns än. Vi överlämnade information om tänkt placering men det var inte så viktigt exakt var huset skulle stå. Han (och vi) undrade varför vi ens skulle ha det här mötet. För oss var det dock ganska värdefullt eftersom vi fick tillfälle att mäta om och det resulterade i en liten flytt av husplacering. Vi vill få så stor söder- och västertomt som möjligt.

I förra veckan hörde vi äntligen av hussäljaren och bokade in ett möte som gick av stapeln igår. Barnen lämnade vi till min bror och hans fru, med viss bävan eftersom de kan vara lite jobbiga ibland. I alla fall den yngsta. Det gick dock bra och de var glada när vi åkte iväg. Säljaren hade berett sig på ett långvarigt möte med diskussion om hur vi tänkt oss att huset ska se ut och hur huset ska placeras på tomten. Eftersom vi hade med oss egna skisser både på placering och de ändringar vi tänkt oss i planlösningen så gick det betydligt fortare än han hade tänkt sig. Vi redde ut ytterligare några frågetecken och jag lovade att komma med ritningar på ett uterum som vi vill ha med i bygglovsansökan. Det fick bli några timmars kvällsarbete.

De program som underlättat mycket för egna skisser/ritningar är gratisprogrammet Google sketchup och för att på ett enkelt sätt visualisera planlösningen är Floorplanner i gratisversion också bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar