söndag 11 oktober 2015

Byggnadsalternativ



Bygglovsprocessen är i full gång. Just nu håller husföretaget på att ta fram nya lösningar för att vi ska få ett vettigt hus som uppfyller bestämmelserna i detaljplanen. Igår var vi på besök i området för att se hur de andra nybyggda husen ser ut där och det finns lite olika lösningar på problemet.

Problemet är alltså att man får bygga ett enplanshus med inredd vind, dvs ett 1,5-planshus. Takvinkeln ska vara 20-30 grader och max byggnadshöjd, dvs ungefär där taket möter fasaden på långsidan, är 4 meter. En byggnadshöjd på 4,4 meter kan tillåtas men är en avvikelse från detaljplanen. Mindre avvikelser går att acceptera. En takvinkel på 33 grader kan tillåtas (max 10% avvikelse) men då får man inte överstiga max bygghöjd på 4 meter. Blir det två avvikelser måste det upp i byggnadsnämnden för att avgöras. Det är inte önskvärt.

En lösning är att lura bygghöjden genom att dra ner en del av taket, som på bilden högst upp. Två av våra blivande grannar har den lösningen. Jag förstår faktiskt inte hur de fått igenom det eftersom egentligen borde byggnadshöjden räknas vid det övre taket. Men tydligen går det att göra så. En annan lösning är som på den nedre bilden, att dra ut taket rejält på en av fasaderna och beräkna byggnadshöjden där. Ingen av lösningarna är särskilt elegant och lösning nummer två är nog svårtillämpbar på vårt hus. På nedre bilden är det dessutom en del av vår förhoppningsvis blivande havsutsikt, den största anledningen till att vi vill ha ett 1,5-planshus. Vi behöver komma upp för att få del av den.



En annan lösning är att höja vägglivet så att byggnadshöjden blir 4,4 meter. Tydligen kan detta godkännas, trots att ett höjt väggliv över 70 cm gör att det räknas som ett tvåvåningshus, vad jag förstår. Vår närmaste blivande granne har förhöjt väggliv har vi konstaterat, så det borde vara något som också tillåts. Men med en takvinkel på 30 grader så stjäl man utrymme på övervåningen och det blir ett långt snedtak. Det är med andra ord lite snårigt just nu.

Den lösningen som husföretaget just nu håller på att ta fram ritningar på är att förlänga taket på den fasad som är beräkningsgrundande för bygglovet och sätta plintar under. Detta för att få upp höjden på huset så att övervåningen blir bättre utnyttjad och få ner byggnadshöjden. Jag känner mig lite tveksam till den lösningen men det ska bli intressant att få se ritningarna. Själv tror jag att vi får nöja oss med att höja vägglivet till max, dra ner taklutningen till 30 grader och få en mindre del av övervåningen med 2,4 meter takhöjd och en större del med snedtak. Men vi får se. Intressantast är ju också kostnaden för denna förändring. Jag tycker inte vi ska behöva stå för den men husföretaget har säkert andra ideer där.

1 kommentar: