måndag 16 maj 2016

Köket på plats och en trappa till övervåningen



Det var roligt att komma in i huset idag för första gången på ett tag. Det har hänt lite saker sedan sist. Väggarna börjar bli klara och trappan har kommit på plats. Det vi redan kunde konstatera när vi var där under gårdagen på ett kort besök och kikade in genom fönstren var också att köket är byggt, något som förvånade oss lite eftersom vi trodde att golvet skulle läggas först. Men de vet förstås vad de gör.

Vårt blivande vardagsrum syns nedan. Något som förvånar oss lite är att det finns ett stort rör på plats för en eventuell kamin (till vänster vid väggen). Vi har inte beställt någon kamin men det är förberett för en sådan. Frågan är om de kommer ta av röret sedan när de lägger golvet. Vi har bett om offerter för en kamin men inte hört något om det. Det känns som en lite för stor summa för oss just nu med tanke på alla andra utgifter. Det är inte billigt att bygga hus. Vi är inte ens säkra på att vi faktiskt vill ha en men lite mysigt är det ju med eld på vintern.



Alla köksskåp är på plats med inredning och allt. Det känns som att det kommer att bli ganska smutsigt. Snickaren ringde dagen före Kristi himmelfärdsdagen och undrade när bänkskivan och den rostfria bänken skulle vara på plats. Det är något som vi lyft ur leveransen för att leverera på egen hand. Vi blev lite förvånade över förfrågan eftersom vi trodde att köket var något av det sista de skulle göra. Diskbänken var inte beställd och eftersom vi bestämt oss för att beställa en måttanpassad variant är det en leveranstid på 2-3 veckor. Innan bänkskiva och diskbänk är på plats kan man förstås inte kakla i köket. Så nu har vi beställt en diskbänk och hoppas på att det inte fördröjer det hela alltför mycket.

Bänkskivan köpte vi igår men vi måste hitta någon som kan kapa den för ett L-format kök. Vi utgick från att snickarna kunde göra det men tji fick vi. Jakten går vidare. I värsta fall får vi göra det själva men det är inget vi är speciellt sugna på eftersom det måste passa ihop perfekt. Vi insåg också att när bänkskivan kapas på det sättet så räckte det inte med en 4 meters bänkskiva, som planen var från början, utan vi blev tvungna att köpa två 3-meters. Vi behöver totalt 4,2 meter bänkskiva. Förhoppningsvis kan vi använda biten som blir kvar till en eventuell framtida köksö.



En av de mest spännande sakerna som tillkommit var den inbyggda trappan med förråd under. Det känns som mitt lilla hjärtebarn eftersom det är det jag ändrat mest med planlösningen jämfört med hur huset var från början (och helt flyttat köket i och för sig men det fanns andra hus i Kungshusserien med liknande planlösning vad gäller det). Och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra. Gott om utrymme under trappan och användbart. Vi kommer ställa in en extra frysbox här. Resten kommer säkert fyllas mer än nog. Om man vill kan man ha det som ett extra (litet) sovrum eftersom vi också valt att ha ett extra fönster här men det är inget vi har något behov av. Just nu är det förvaring här för det kakel och klinker som vi köpt.



På något konstigt sätt känns alla rummen rymligare när innerväggarna kommit på plats jämfört med hur de såg ut tidigare, trots att det egentligen blivit något mindre utrymme. Vårt blivande sovrum syns på bilden nedan och jag tror att det kommer bli bra. Trots snedtaket. Invid väggen är det bara 67 cm högt men det ska vi bygga bort på något sätt med förvaringsutrymme så att man inte behöver böja sig som en ostbåge varje gång man går i rummet. Jag har haft flera olika idéer på hur vi ska göra men vi får se var vi landar någonstans efter att vi flyttat in. Det blir något platsbyggt.



Efter att vi insett att det kanske är dags att börja beställa saker så att de ska vara på plats i tid, och efter att vi hade en väldig svårighet med att ta emot leveransen av klinkern till köket, så har vi börjat beställa hem saker till vårt nuvarande hem där det är lättare att ta emot dem. Från början skickade jag en offert till Elon på alla vitvarorna och fick 15% rabatt på allt. Men alla saker var inte exakt det vi ville ha och när det sedan dykt upp prisnedsatta varor som är det vi tänkt köpa eller liknande så har vi passat på. Just nu har vi en köksfläkt och två bänkskivor ståendes i garaget och vi väntar på leverans av en diskbänk, en diskmaskin, ett badkar, en ugn och idag blev det en beställning av en kombinerad tvätt- och torkmaskin. Vi köper från olika ställen men Whiteaway har en tendens att ha erbjudanden på precis det vi behöver så några grejer har vi köpt därifrån. Mediamarkt ville inte matcha Whiteaways pris på tvättmaskinen, annars hade vi köpt därifrån.

Tanken är att grejerna ska finnas på plats när de behövs och att vi då själva kan leverera dem till bygget. Så att det inte blir onödiga fördröjningar som med diskbänken. Redan om en månad är det kontrollbesiktning. Det vi har kvar att köpa är kakel till badrumsväggarna på ovanvåningen, en induktionshäll, badrumsmöbler (som vi också måste montera ihop innan vi levererar) och kylskåp och frys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar