söndag 1 maj 2016

Genomgång med elektrikern



Äntligen lite roligare saker även om det också blev lite kostsammare än vi tänkt oss. 21 april hade vi genomgång med elektrikern på plats för placering av alla eluttag och eventuella tillval. Vi har sedan tidigare en del tillval på elektronikfronten men det är en hel del ytterligare som behövs och det är ju inget att vänta med eller snåla in på egentligen. Det är ju viktigt att huset fungerar. Huset utvändigt börjar se riktigt bra ut och vi är riktigt nöjda med hur tomten har blivit. Det kommer bli en rejäl gräsmatta framför huset i sydvästläge och med en lite spännande bergskant som skiljer av det hela. Vi ska fundera på hur vi ska kunna insynsskydda tomten på bästa sätt.



Förutom genomgången med elektrikern så var det förstås spännande att komma in i huset igen när nästan alla väggar kommit på plats. Det blir lite verkligare då. Trappa till övervåningen finns fortfarande inte så vi fick klättra på stege. Och innan trappan kommer på plats kan man inte bygga in utrymmet under trappan. Vi har ju dessutom valt att göra utrymmet där lite större så att det blir lite rejälare plats för förvaring. På bilden ovan syns det andra större förvaringsutrymmet, klädkammaren på ovanvåningen. På bilden nedan syns Emils blivande rum. Jakobs rum ser likadant ut men spegelvänt. I ytterväggarna är det från fabrik förberett för eluttag så det går inte att ändra så mycket där. I innerväggarna kan man däremot dra om dem som man vill.



Allrummet (ovan) upplevde vi som större än vad vi trodde att vi skulle göra. Det kanske var som kontrast till sovrummen, där snedtaket tar mycket av utrymmet och gör att rummen ser mycket mindre ut. Ute på balkongen är det fin havsutsikt även om det står ett par hus i vägen.

På bilderna nedan syns det blivande köket och burspråket där vi kommer placera matbordet. Det kommer nog ändra sig ganska rejält när själva köket kommer på plats.



Elektrikern började med att ta fram en högtalare men eftersom vi inte är intresserade av inbyggda högtalare kunde vi snabbt avfärda det och prata vidare om andra saker. Vi kunde välja att uppgradera strömbrytare och eluttag till annat än standard och det skulle kosta cirka 10 000:- för hela huset. De uppgraderade eluttagen var inte snyggare så vi lägger pengarna på annat. Nästa sak elektrikern gick igenom var spottar och vi fick titta på dem och se hur de lyste. Här ändrade vi oss lite från vad vi tänkt innan. För köket skulle det räcka med fem spotlights (à ca 1500:- spänn stycket) och det kändes det ändå värt. Sedan tidigare hade vi bestämt att vi ville ha spotlights i burspråket så det fick också bli ett tillval. Kanske dumt att inte köra alla fönster, i synnerhet som det kostade ohemula summor att välja till lampkontakter, men så fick det bli. Elektrikern hade en del bra förslag också, som att sätta ett eluttag i klädkammaren och sedan själva dra igenom sladd för vägghängd tv där så att man slipper kabeldragningen. En lösning vi köpte rakt av.

Det som ingick från början var eluttag enligt svensk standard och då ingår det ungefär ett eluttag var 4:e meter med ytterligare eluttag i områden som vardagsrum och allrum, lampkontakt i taket i varje rum och strömbrytare på strategiska ställen. Det som inte ingår är lampkontakter och inklusive dragning för strömbrytare kostade en enda lampkontakt 900:-. Eftersom vi ville ha det på diverse ställen så blev det en av de stora utgiftsposterna. Spotlights inklusive strömbrytare och dimmer var den andra stora utgiftsposten och sedan tillkom det lite mindre summor för inkoppling av spotlights som arbetsbelysning i köket och dragning av nätverkskabel till sovrummen samt några extra eluttag. 33 000:- fattigare blev vi på kuppen men förhoppningsvis nöjda med slutresultatet.

Mitt i det hela kom leverans med kakel och klinker som vi beställt. Jag fick lämna sambon med jobbet att bära in 1,3 ton kakel och klinker för att jag var tvungen att åka till jobbet. Kändes sisådär. Det blir nog väldigt bra med de val vi gjort för kakel och klinker och vi har hållit oss nästan inom budget där vilket är fantastiskt. Sedan väntade vi ytterligare en transport med klinker till köket och väntade och väntade och väntade och ingen kom. Ytterligare ett samtal till Postnord några timmar senare så visade det sig att de inte kunde köra ut det den dagen. Synnerligen slöseri med tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar