fredag 27 maj 2016

Kakling och rördragning



Igår köpte jag häll och badrumsblandare på Ikea och levererade till huset tillsammans med fläkten. Diskbänken levererades under dagen och fanns på plats utanför huset när jag kom dit. Det var lite svårt att se hur den såg ut i förpackningen men förhoppningsvis blir det bra. Kakelsättaren var på plats och hade satt klart klinkern på golvet i tvättstugan men inte hunnit foga än. Det är inga konstiga hack i plattorna, som på bilden, anledningen till hacken är att jag tog bilden med panoramafunktionen på telefonen. Det blir ett lite mörkare golv i tvättstugan än i badrum och hall.

Plattsättaren visade mig också fogen till badrummet. Det blir ett mellanting mellan vit och grå fog, förhoppningsvis ångrar jag inte att jag inte valde helvit sedan. Jag var lite rädd att en helvit fog skulle se alltför vit ut mot de vita plattorna. I värsta fall finns det fogfärg att ta till om det inte blir bra.



När jag kikade in i badrummet uppe uppmärksammade jag något som jag kanske borde ha tänkt på tidigare och tagit upp. Vi har ju lyft ut det badkar som medföljde från början för att köpa ett större. Till badkaret som ingick var det planerat en blandare på väggen men badkaret som vi beställt har sargblandare. Naturligtvis har de dragit rören för blandare på väggen (till höger i bilden), det är inget som vi tänkt på att vi måste ändra. Igår var vi lite uppgivna över detta och tänkte att det inte går att lösa. Badkaret levereras hem till oss idag. Ett alternativ är att byta badkar förstås men det blir jobbigt och det är inte heller det vi vill. Ett annat alternativ, som vi såg det, är att ha fula rör som går synliga längs väggen eller sätta en blandare där ändå.

Så idag kontaktade jag rörläggaren och frågade om det fanns någon lösning på problemet. Det verkar ändå som att det går att lösa, han får dra om rören så att de går längs golvet. Som tur var låg kakelsättaren lite efter i sitt arbetsschema och har inte börjat med badrummet uppe än. 3800:- kostar det oss för arbetet, vilket det ju ändå är värt. Vi ser fortfarande fram emot att flytta in i vårt nya hus enligt planen.

onsdag 25 maj 2016

Målning och kakelmöte



Inte bästa bilden men den enda jag tog i huset idag. Idag var det möte med kakelsättaren för att gå igenom hur vi vill ha vårt kakel och klinker. Det är ju bestämt och nästan allt färdiglevererat sedan en tid tillbaka. Det var mest fråga om fogfärger och hur det skulle läggas och gick ganska snabbt. Det vi (jag) ändrat i det sista är en dekorpelare bakom duschblandaren i båda badrummen, för att bryta av det vita kaklet lite. Det kanske börjar bli lite 2015 (eller tidigare) men det känns ändå som en bra idé för att få badrummen lite roligare.

Anledningen till ändringen i sista minuten var att jag äntligen hittat en lämplig mosaik för detta ändamål, som inte kostade skjortan. Dyr var den ändå men jag köpte den på Blocket och betalade ungefär halva priset mot nypris. 3000:- för drygt 2,5 kvm.

Snickaren stressade mig något. Vi hade inte hört något om diskbänken och den var tvungen att vara på plats NU (eller åtminstone senast om två dagar) för annars skulle hela bygget bli försenat och vi skulle inte kunna ha slutbesiktning förrän efter semesterperioden. Har man sålt ett hus som man ska flytta ut ur så är det ju otänkbart. Jag lovade att undersöka saken, och också att se till att badrumsmöbler, spishäll och annat levereras senast efter helgen. Som tur var löste det sig med diskbänken. Efter samtal med firman vi beställt den av fick jag reda på att den skulle skickas idag och nu är det bestämt att den ska levereras till imorgon. Så skönt.

En annan bra sak var att jag pratade med snickaren om att diskbänken är för djup i förhållande till bänkskivan. Han föreslog att han skulle skära ut lite ur gipset i ytterväggen så att man kunde skjuta den lite åt det hållet. Vi kom också överens om att sätta foder kring köksfönstret så att inte kaklet skulle sticka ut utanför fönsterkanten. Det kändes ju verkligen bra att man kunde lösa det på det sättet. Mindre bra var att alla sådana små förändringar går på flera tusenlappar, vilket inte riktigt känns rimligt men inget vi tänker bråka om i det här läget.

Badrumsmöblerna kommer också skickas och förhoppningsvis vara framme innan helgen. Vi hade ju tänkt att köpa badrumsmöbler från Ikea men av en slump tittade jag in på en sida med ett nystartat företag som det bloggades mycket om på grund av deras garderobslösningar, vore.se. Det visade sig att de också sålde badrumsmöbler till ett rimligt pris (läs: Ikeapris) och i den design jag helst ville ha. Nu har jag ingen aning om kvaliteten på badrumsmöblerna men förhoppningsvis blir vi nöjda. Annars får vi väl skicka tillbaka dem och återgå till den ursprungliga planen.

Det blev ett litet styrkepass för mig idag efter besöket på bygget. Det kakel som vi ännu inte köpt var tvunget att köpas och levereras. Det handlade om 26 kvadratmeter vitt kakel till badrummet uppe som vi sett ut på Bauhaus. Så jag åkte till Bauhaus, drog med mig en av deras otympliga kärror, tog mig fram till det vita matta kaklet och konstaterade att det inte fanns en enda låda där. Helt slut. Efter att ha funderat på att ta vitt blankt kakel istället ringde jag till Hornbach och fick veta att de hade kaklet jag ville ha till samma pris som på Bauhaus och med gott om det i lager. Det fick bli en tur dit istället. När kärran var fullpackad var den så tung att den knappt gick att dra framåt och bilen var rejält baktung efter att jag lastat på allt, totalt 390 kg. Ytterligare cirka 45 kg blev det eftersom jag åkte och köpte glasmosaiken i Mölndal innan återfärd till bygget.

Annars har de kommit ganska långt, ser det ut som. De har lagt golv på bottenvåningen och tre målare höll på att måla allt vitt. Vi har ju valt bort alla tapeter och har valt till vitmålad väv i vardagsrum, kök, hall och allrum och kör vitmålat gips på resten. Vi tänker att om vi vill ha tapetserat kan vi göra det själva så småningom, när huset hunnit sätta sig lite och allt inte riskerar att spricka på en gång. De tapeterna som ingick var dessutom inte i vår smak och sattes med överlapp, vilket är fult. Om de målar måste de ju göra underlagsarbetet ordentligt.

onsdag 18 maj 2016

Bänkskivan



Bänkskivan har löst sig. En lokal snickare tog sig an vårt problem och gjorde det med bravur. 1000:- tog han för besväret att kapa skivorna 45 grader och förbereda för hopskruvning samt såga ur för spishällen. Totalt värt. Skivan levererades av sambon idag. Dock uppstod ett annat problem eftersom vi utan eftertanke tackade ja till att han kapade bänkskivan till 61 cm djup för att det inte skulle bli så stort överhäng i köket. Vi glömde ju bort att vi måttbeställt diskbänken med 62 cm djup. Den kommer alltså att sticka ut efter montering. Inte bra, inte bra. Svårlöst problem. Tyvärr har nog redan diskbänken börjat tillverkas så det är försent att göra något åt.

måndag 16 maj 2016

Köket på plats och en trappa till övervåningen



Det var roligt att komma in i huset idag för första gången på ett tag. Det har hänt lite saker sedan sist. Väggarna börjar bli klara och trappan har kommit på plats. Det vi redan kunde konstatera när vi var där under gårdagen på ett kort besök och kikade in genom fönstren var också att köket är byggt, något som förvånade oss lite eftersom vi trodde att golvet skulle läggas först. Men de vet förstås vad de gör.

Vårt blivande vardagsrum syns nedan. Något som förvånar oss lite är att det finns ett stort rör på plats för en eventuell kamin (till vänster vid väggen). Vi har inte beställt någon kamin men det är förberett för en sådan. Frågan är om de kommer ta av röret sedan när de lägger golvet. Vi har bett om offerter för en kamin men inte hört något om det. Det känns som en lite för stor summa för oss just nu med tanke på alla andra utgifter. Det är inte billigt att bygga hus. Vi är inte ens säkra på att vi faktiskt vill ha en men lite mysigt är det ju med eld på vintern.



Alla köksskåp är på plats med inredning och allt. Det känns som att det kommer att bli ganska smutsigt. Snickaren ringde dagen före Kristi himmelfärdsdagen och undrade när bänkskivan och den rostfria bänken skulle vara på plats. Det är något som vi lyft ur leveransen för att leverera på egen hand. Vi blev lite förvånade över förfrågan eftersom vi trodde att köket var något av det sista de skulle göra. Diskbänken var inte beställd och eftersom vi bestämt oss för att beställa en måttanpassad variant är det en leveranstid på 2-3 veckor. Innan bänkskiva och diskbänk är på plats kan man förstås inte kakla i köket. Så nu har vi beställt en diskbänk och hoppas på att det inte fördröjer det hela alltför mycket.

Bänkskivan köpte vi igår men vi måste hitta någon som kan kapa den för ett L-format kök. Vi utgick från att snickarna kunde göra det men tji fick vi. Jakten går vidare. I värsta fall får vi göra det själva men det är inget vi är speciellt sugna på eftersom det måste passa ihop perfekt. Vi insåg också att när bänkskivan kapas på det sättet så räckte det inte med en 4 meters bänkskiva, som planen var från början, utan vi blev tvungna att köpa två 3-meters. Vi behöver totalt 4,2 meter bänkskiva. Förhoppningsvis kan vi använda biten som blir kvar till en eventuell framtida köksö.



En av de mest spännande sakerna som tillkommit var den inbyggda trappan med förråd under. Det känns som mitt lilla hjärtebarn eftersom det är det jag ändrat mest med planlösningen jämfört med hur huset var från början (och helt flyttat köket i och för sig men det fanns andra hus i Kungshusserien med liknande planlösning vad gäller det). Och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra. Gott om utrymme under trappan och användbart. Vi kommer ställa in en extra frysbox här. Resten kommer säkert fyllas mer än nog. Om man vill kan man ha det som ett extra (litet) sovrum eftersom vi också valt att ha ett extra fönster här men det är inget vi har något behov av. Just nu är det förvaring här för det kakel och klinker som vi köpt.



På något konstigt sätt känns alla rummen rymligare när innerväggarna kommit på plats jämfört med hur de såg ut tidigare, trots att det egentligen blivit något mindre utrymme. Vårt blivande sovrum syns på bilden nedan och jag tror att det kommer bli bra. Trots snedtaket. Invid väggen är det bara 67 cm högt men det ska vi bygga bort på något sätt med förvaringsutrymme så att man inte behöver böja sig som en ostbåge varje gång man går i rummet. Jag har haft flera olika idéer på hur vi ska göra men vi får se var vi landar någonstans efter att vi flyttat in. Det blir något platsbyggt.



Efter att vi insett att det kanske är dags att börja beställa saker så att de ska vara på plats i tid, och efter att vi hade en väldig svårighet med att ta emot leveransen av klinkern till köket, så har vi börjat beställa hem saker till vårt nuvarande hem där det är lättare att ta emot dem. Från början skickade jag en offert till Elon på alla vitvarorna och fick 15% rabatt på allt. Men alla saker var inte exakt det vi ville ha och när det sedan dykt upp prisnedsatta varor som är det vi tänkt köpa eller liknande så har vi passat på. Just nu har vi en köksfläkt och två bänkskivor ståendes i garaget och vi väntar på leverans av en diskbänk, en diskmaskin, ett badkar, en ugn och idag blev det en beställning av en kombinerad tvätt- och torkmaskin. Vi köper från olika ställen men Whiteaway har en tendens att ha erbjudanden på precis det vi behöver så några grejer har vi köpt därifrån. Mediamarkt ville inte matcha Whiteaways pris på tvättmaskinen, annars hade vi köpt därifrån.

Tanken är att grejerna ska finnas på plats när de behövs och att vi då själva kan leverera dem till bygget. Så att det inte blir onödiga fördröjningar som med diskbänken. Redan om en månad är det kontrollbesiktning. Det vi har kvar att köpa är kakel till badrumsväggarna på ovanvåningen, en induktionshäll, badrumsmöbler (som vi också måste montera ihop innan vi levererar) och kylskåp och frys.

Garageleverans



Idag var det dags att ta emot vårt garage från Mellbygarage. Garageplattan har stått tom tillräckligt länge så nu är det snart dags att det kommer en liten byggnad på plats där också. Leveransen kommer lite tidigare än det är tänkt att arbetet ska påbörjas men så fick det bli. Materialet ska klara att stå ett tag även om det förstås blir utsatt för väder och vind.

Det började inte så bra. Jag svängde ut på vägen strax efter motorvägen precis när lastbilen körde förbi, konstaterade att det här är vårt garage och åkte efter. Tyvärr åkte de in på fel väg. GPS:en visar ibland till en väg som går till vårt hus från andra hållet, det är en oländigt dålig väg och slutar i en vägbom. Trots att jag försökte att signalera så var det inget att göra utan jag hoppades att bommen inte skulle vara stängd och åkte till huset för att vänta. Vid huset pratade jag lite med målaren som höll på att spackla. Det hade hänt ett och annat sedan jag var där sist, bland annat hade det kommit till en trappa.

Efter en stund ringde chauffören och var fast vid vägbommen. Han undrade om den inte gick att öppna men jag hade ju ingen nyckel. Bara att vända och åka tillbaka. De hade tydligen knackat på husen där och försökt hitta någon som kunde öppna men den som hade nyckeln var bortrest. Det tog en timme extra innan de äntligen dök upp med garaget. Det var ett trevligt äldre par som lastade av garaget och de fick styra avlastningen bäst de ville. Det gick väldigt smidigt. Vi hade förberett med 8 lastpallar dagen innan och det var tur det. De pallar som inte gick åt till att ställa grejer på fick tjäna som hållare för presenning.



När de åkt var det dags att packa in det som kunde packas in i presenning. Jag konstaterade ganska snabbt att vi hade köpt alldeles för små presenningar men gjorde mitt bästa att binda och packa stenar på kanterna. Målaren kom ut och hjälpte mig få presenningen över takstolarna. Tur det, det hade varit svårt att göra det på egen hand. Det blåste väldigt måttligt men vindpustarna fångade presenningen ordentligt ändå. Det tog nog en timme att paketera in det som behövde paketeras in och jag var ganska less på det efter ett tag. Det är bara att hoppas på att det inte kommer blåsa storm för det kommer inpackningen inte att hålla för. Målaren var snäll och lovade ringa om presenningarna blåser bort.

Jag fick kolla så att det inte var några transportskador men det verkade ha klarat sig fint. Jag lämnade det mesta men motorerna till garageportarna packade jag in i bilen och tog med hem. Jag borde nog ha tagit med mig mer grejer så att det inte försvinner på något mystiskt sätt. Vi får åka dit och titta till det om några dagar.


En alternativ julgran.

söndag 1 maj 2016

Genomgång med elektrikern



Äntligen lite roligare saker även om det också blev lite kostsammare än vi tänkt oss. 21 april hade vi genomgång med elektrikern på plats för placering av alla eluttag och eventuella tillval. Vi har sedan tidigare en del tillval på elektronikfronten men det är en hel del ytterligare som behövs och det är ju inget att vänta med eller snåla in på egentligen. Det är ju viktigt att huset fungerar. Huset utvändigt börjar se riktigt bra ut och vi är riktigt nöjda med hur tomten har blivit. Det kommer bli en rejäl gräsmatta framför huset i sydvästläge och med en lite spännande bergskant som skiljer av det hela. Vi ska fundera på hur vi ska kunna insynsskydda tomten på bästa sätt.



Förutom genomgången med elektrikern så var det förstås spännande att komma in i huset igen när nästan alla väggar kommit på plats. Det blir lite verkligare då. Trappa till övervåningen finns fortfarande inte så vi fick klättra på stege. Och innan trappan kommer på plats kan man inte bygga in utrymmet under trappan. Vi har ju dessutom valt att göra utrymmet där lite större så att det blir lite rejälare plats för förvaring. På bilden ovan syns det andra större förvaringsutrymmet, klädkammaren på ovanvåningen. På bilden nedan syns Emils blivande rum. Jakobs rum ser likadant ut men spegelvänt. I ytterväggarna är det från fabrik förberett för eluttag så det går inte att ändra så mycket där. I innerväggarna kan man däremot dra om dem som man vill.



Allrummet (ovan) upplevde vi som större än vad vi trodde att vi skulle göra. Det kanske var som kontrast till sovrummen, där snedtaket tar mycket av utrymmet och gör att rummen ser mycket mindre ut. Ute på balkongen är det fin havsutsikt även om det står ett par hus i vägen.

På bilderna nedan syns det blivande köket och burspråket där vi kommer placera matbordet. Det kommer nog ändra sig ganska rejält när själva köket kommer på plats.



Elektrikern började med att ta fram en högtalare men eftersom vi inte är intresserade av inbyggda högtalare kunde vi snabbt avfärda det och prata vidare om andra saker. Vi kunde välja att uppgradera strömbrytare och eluttag till annat än standard och det skulle kosta cirka 10 000:- för hela huset. De uppgraderade eluttagen var inte snyggare så vi lägger pengarna på annat. Nästa sak elektrikern gick igenom var spottar och vi fick titta på dem och se hur de lyste. Här ändrade vi oss lite från vad vi tänkt innan. För köket skulle det räcka med fem spotlights (à ca 1500:- spänn stycket) och det kändes det ändå värt. Sedan tidigare hade vi bestämt att vi ville ha spotlights i burspråket så det fick också bli ett tillval. Kanske dumt att inte köra alla fönster, i synnerhet som det kostade ohemula summor att välja till lampkontakter, men så fick det bli. Elektrikern hade en del bra förslag också, som att sätta ett eluttag i klädkammaren och sedan själva dra igenom sladd för vägghängd tv där så att man slipper kabeldragningen. En lösning vi köpte rakt av.

Det som ingick från början var eluttag enligt svensk standard och då ingår det ungefär ett eluttag var 4:e meter med ytterligare eluttag i områden som vardagsrum och allrum, lampkontakt i taket i varje rum och strömbrytare på strategiska ställen. Det som inte ingår är lampkontakter och inklusive dragning för strömbrytare kostade en enda lampkontakt 900:-. Eftersom vi ville ha det på diverse ställen så blev det en av de stora utgiftsposterna. Spotlights inklusive strömbrytare och dimmer var den andra stora utgiftsposten och sedan tillkom det lite mindre summor för inkoppling av spotlights som arbetsbelysning i köket och dragning av nätverkskabel till sovrummen samt några extra eluttag. 33 000:- fattigare blev vi på kuppen men förhoppningsvis nöjda med slutresultatet.

Mitt i det hela kom leverans med kakel och klinker som vi beställt. Jag fick lämna sambon med jobbet att bära in 1,3 ton kakel och klinker för att jag var tvungen att åka till jobbet. Kändes sisådär. Det blir nog väldigt bra med de val vi gjort för kakel och klinker och vi har hållit oss nästan inom budget där vilket är fantastiskt. Sedan väntade vi ytterligare en transport med klinker till köket och väntade och väntade och väntade och ingen kom. Ytterligare ett samtal till Postnord några timmar senare så visade det sig att de inte kunde köra ut det den dagen. Synnerligen slöseri med tid.

Fortsättning på golvbrunnen och en trasig väg samt beslut från Mark- och miljödomstolen



Eftersom jag får lite lätt ångest av att skriva om detta efter den mailutväxling och telefonkommunikation som varit så blir det en liten sammanfattning. Det har löst sig med golvbrunnen. Markentreprenören fortsätter hävda att det inte är deras ansvar utan rörläggarnas och husentreprenören, som rörläggarna tillhör, menar också att det inte är deras fel. Markentreprenören menar att golvbrunnen inte varit fixerad som den ska, för då ska den inte kunna röra sig vid gjutningen, och hänvisar till våra bilder från innan gjutningen. Det är bara avloppsrören som fixerats med fogskum och därefter trär man på golvbrunnarna. Jag har till och med haft kontakt med Purus, som tillverkar golvbrunnarna, för att få någon ordning i det hela. De menar ändå att man kan göra så och att monteringen alltså inte avviker från anvisningarna.

Strunt samma. Som sagt så har de tagit på sig att fixa golvbrunnen så att den blir godkänd. Vi är lite oroliga för att det inte kommer innebära att de gjuter om den utan att de fixar till på något annat sätt istället. Men vi får väl se hur det blir. Markentreprenören menade att husentreprenören i och med att de tar på sig att fixa golvbrunnen också har erkänt att det är de som är ansvariga för det hela. Men där går meningarna lite isär, vad jag förstår.

Så efter detta var löst tog vi tag i nästa fajt. Den trasiga vägen. Vägen vi bygger vid är en enskild väg och drivs av en vägförening. I samband med fiberdragning har fiberdragarna ställt upp maskiner intill vägen vilket tvingat trafiken att köra utanför vägen på andra sidan. Precis upp mot vår tomt. I samband med detta hade markentreprenörerna beställt grustransporter till fastigheten och det har bidragit till att asfaltskanten knäckts på en del av vägen. Vägföreningen har pratat med markentreprenören, som enligt dem lovade att återställa vägen (något markentreprenören menar att de aldrig sagt). Vi har också fått reda på detta eftersom vi i vår tur är ansvariga för transporter till och från vår fastighet och också ansvariga gentemot vägföreningen att skador på vägen ska återställas.

Detta har vi riktat krav mot markentreprenören att de ska ta tag i och lösa. De hävdar återigen att det inte är deras ansvar, att de inte kan ansvara för skador som transporter utanför vår fastighet åstadkommer och att det också är de som dragit fibern som orsakat detta. Vi håller med dem så långt som att vi tycker att de som dragit fibern borde åtgärda det hela eftersom de tvingat ut trafiken utanför vägen. Inte bara lastbilarna till vår väg. Men man har fortfarande ansvar för de fordon som man framför och vårt ansvar gentemot vägföreningen kommer vi inte ifrån. Så om de som dragit fibern vägrar åtgärda vägen så ligger fortfarande ansvaret på oss. Vi får alltså rikta vårt skadeståndsanspråk mot markentreprenören (såvida det inte löser sig på annat sätt) och de får i sin tur vända sig till åkeriet som framfört transporterna. De har beställt transporterna, inte vi. Vårt avtal är med dem och inte med åkeriet. Det vägrar de ta tag i, de har inte ens tagit upp frågan med dem. Och detta var i december.

Detta har lett till en del mailväxling. Initialt höll vi inne slutsumman på 50 000:- både för skadan på vägen och för att det saknas uppstick för stuprören till dräneringen på ett par ställen. Det fick vi däremot reda på att husföretaget ska stå för och det nöjde vi oss med. Markentreprenören hotade att skicka räkningen till kronofogden. Efter kontakt med en advokat för samråd och med en annan markentreprenör för att få reda på ungefärlig kostnad för att åtgärda vägen beslutade vi att betala 40 000:- och fortsätta hålla inne 10 000:- tills vägfrågan är avklarad. Markentreprenören fortsätter hävda att de blivit orättvist beskyllda och tänker inte besvara fler mail från oss. Så vi har inte skickat några. Det vi väntar på nu är att de som dragit fibern i området ska ha besiktning av vägen. Då tänker vi delta och förhoppningsvis löser det sig genom att de åtgärdar även den knäckta vägen. Vi får se vad markentreprenören gör åt de pengar vi fortfarande håller inne. Med tanke på att vi betalat i runda svängar över 700 000:- till dem (markarbete, grund till hus och garage, uppfart och bortkörning av stubbar) så är det ju en struntsumma i sammanhanget. Vi tycker att det är hemskt tråkigt att det ska sluta så. På det hela taget har de ändå gjort ett bra arbete men man måste också ta tag i de fel som blir om man ska vårda sina kunder.

Så en liten ljusglimt i alla fall. Beslutet från Mark- och miljödomstolen har kommit och grannens överklagan av bygglovet avslås på samma grunder som tidigare. Det vi väntar på nu är att grannen ska begära tillsyn om vi följer bygglovet, framför allt avseende garageplacering och markhöjning, men det får väl ändå dröja tills huset är klart. Garageplaceringen är det inga konstigheter med, den är utstakad från kommunen och lägeskontrollerad. Vi är inte färdiga med marken och kommer jämna ut slänten mot grannen så småningom när vi får ta över det hela. Där har markentreprenörerna gjort en liten vall, som kanske inte var så psykologiskt genomtänkt med tanke på att vi bett dem att ta det lugnt med gränsen mot grannen.