tisdag 12 januari 2016

Möte med markentreprenören



I fredags åkte vi förbi vår tomt i snöoväder för att ha ett möte med entreprenören som sköter markarbetet och ska gjuta grund till hus och garage. Det blev inga bilder tagna då utan bilden ovan är en panoramabild från juldagen.

Mötet resulterade i två ändringar från ursprunglig plan; flytt av infart och flytt av stenkista. Stenkistan flyttades tillbaka till där den ursprungligen placerats efter inrådan från markkillen, istället för att ligga under garageuppfarten. Förmodligen kan vattnet infiltreras bättre in i marken där.

Infarten var jag inte så sugen att flytta men jag blev övertygad. Vi flyttar den så att den går ut mot den större vägen istället för den mindre vägen som grannen anser är hans. Det ger mindre risk för tjafs med grannen om vägen, vilket ju är en fördel. Men sedan så har också vår andra granne, på andra sidan den lilla vägen, tänkt bygga en stödmur ut mot den mindre vägen. Det kan innebära att vägen behöver dras om eller breddas. Dels skulle det kunna innebära en kostnad för oss, om det är så att vi använder den, dels skulle det kanske påverka vår infart. Så eken som vi tänkte spara får stryka på stammen och uppfarten får bli ännu lite större än vad vi tänkt oss. Det kommer bli en rejäl uppfart, ingen risk för brist på parkering.

Sedan gick vi igenom lite hur vi vill ha tomten och så men det var inga konstigheter där. I anslutning till huset kommer det bli en ganska plan tomt som sluttar ner mot garaget och ner mot grannen. Schaktmaterialet innehöll tydligen en del silt så markkillen rekommenderade oss att vänta minst ett halvår med att fylla på tomten med matjord eftersom det kan sjunka ihop en del. Huset kommer upp en bit och kommer förhoppningsvis ge oss den eftertraktade havsutsikten. Ännu bättre om den gamla sommarstugan som blockerar den från marken försvinner.

Vår kontrollansvarige har tagit upp frågan om byggstaket, vilket vår handläggare på kommunen nämnt. Att sätta stängsel runt hela tomten skulle enligt uppgift kosta oss över 40 000:-. Enligt markentreprenören så har de aldrig byggstaket och det ska tydligen inte finnas några regler kring det heller. Det har ändå gett oss huvudbry och gjort att vi varit tvungna att ta reda på detta. Vår kommunhandläggare har varit på semester och var innan det sjukskriven så när hon nu äntligen var tillbaka så pratade jag med henne. Jag är inte riktigt säker på att hon förstod frågan men hon sa ändå att byggstaket inte krävs, vilket var skönt och löste frågan för oss. Öppna hål etc ska naturligtvis spärras av men det utgår vi ifrån att markentreprenören gör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar