torsdag 31 december 2015

Möte med entreprenören

28 december hade vi möte med entreprenören. Det blev inte entreprenör ett eller två, som vi tidigare pratat om, utan en av säljarna/cheferna på Anebygruppen skulle nu börja bygga igen. Enligt uppgift har han byggt över 400 hus av den typen vi ska bygga. Företaget är nystartat. Vi vet egentligen ingenting om det. Vi hade bett om att få entreprenadkontraktet i god tid före mötet för att kunna läsa igenom det. Så blev det förstås inte. Två dagar innan (annandag jul) fick vi det. Jag fick läsa igenom det så gott det gick och förstod inte vissa formuleringar. Det ledde till en del oro inför själva kontraktsskrivandet. Och att jag skulle vara en jobbig jävel. Och det är ju jobbigt (men nödvändigt) att vara.

Mötet gick hur som helst över förväntan. Vi fick förklaring på det vi undrade över, vilket handlade om indexreglering. När man skriver ett kontrakt vill säljaren av entreprenad eller husbyggsats att man ska betala uppreglering enligt någon typ av index om det blir fördröjt. Detta när man skriver ett fastprisavtal. Jag kan förstå det men det jag inte förstod var att entreprenören ville ha uppreglering enligt samma avtal som man har för träbyggsatser och med en basmånad i oktober. Vi fick detta förklarat och han ska formulera om detta tills vi skriver på kontraktet.

Några andra saker var att vi fick med att det skulle vara klinker i entré (vilket det skulle vara men enligt entreprenadkontraktet var det inte så). Och en del mindre saker som utökat antal brytarkontakter. I lilla badrummet fanns det t ex inte med att det skulle finnas en takbelysning så det fick vi också med. Småsaker.

Vi kom också överens om att skriva med de ändringar vi vill ha med i det första kontraktet. Man kan skriva kontrakt om ändringar och tillägg men för varje sådant kontrakt man skriver så utgår en avgift om tusen kronor. Kostsamt för oss om det blir mycket vi vill ändra. Det bästa är ju att det står med redan från början. Som t ex målning av huset.

Annars rullar bygget på. Markentreprenörerna håller på med markarbetet och vi ska ha möte med dem 8:e januari på tomten. De har inte sprängt utan klarat sig utan detta, vilket de förstås tjänar på. Huset kommer stå på berggrund. De höjer upp garaget så mycket det går. Marken samlar vatten och vi behöver ha avrinning någonstans, det räcker inte med stenkistan. Enda alternativet är grannens bäck, som de täckt för. Vi kommer diskutera detta med vår handläggare på kommunen så fort hon kommer tillbaka efter semestern.

Markarbetarna skickade ut första räkningen med betalningskrav på 10 dagar. 180 000:-. De skickade den dagen innan julafton, vilket innebar att vi fick den i brevlådan 28:e december. Räkningen skulle då vara betald 2:a januari, en lördag. 3 dagar på oss. Vår bankkontakt har semester. Efter kontakt med markkillarna så insåg de också att det inte var rimligt så vi har fått lite uppskov tills vår bankkontakt är tillbaka.

fredag 11 december 2015

Utstakning

Ibland går det snabbt. Vi är vana vid långa väntetider. Efter det tekniska samrådet i förrgår och det partiella startbeskedet kontaktade sambon en annan tjänsteman på kommunen för att få en utstakning gjord. En utstakning innebär att hörnen på hus och garage märks ut på plats. Inför detta behövde vi ha en ny nybyggnadskarta med nya mått på garage utritade då de gamla var felaktiga. De andra förändringarna var en annan placering för stenkistan, dvs den som ska ta hand om vårt dagvatten, och en ny placering för utfarten. Utfarten har vi velat ha närmare den större vägen redan från början men husföretaget ritade den mitt på den omtvistade mindre vägen som leder till grannarnas hus. I själva verket vill vi ha en större utfart mot den mindre vägen men det får vi ordna med så småningom.

I och med att de ändrade måtten på garagen till mindre mått så bad vi dem att välja de mått som gjorde att garaget flyttades längre från tomtgränsen mot grannen och mot den mindre vägen. Det lär väl inte blidka våra grannar men vi gör i alla fall ett försök. Så fort den nya nybyggnadskartan var klar, vilket den var i morse, så mailade sambon den till kommunen och redan idag gjordes utstakningen. Det innebär att så fort vi får skriftligt besked om att den är utförd och vår kontrollansvarige gjort klartecken så kan markarbetet påbörjas. Det borde vara någon gång i nästa vecka, vilket känns bra.

Sambon har haft kontakt med vägföreningen i trakten, som inte vill ha med den mindre vägen förbi vår tomt att göra, och med den vi trodde ägde vägen. Han hade inget emot varken att vi fällde träd eller annat och verkade inte tycka om våra grannar. Det var hans pappa som anlade den omtvistade vägen en gång i tiden men tydligen är det inte han som äger den markbiten som vägen ligger på som går förbi vår tomt. Det gör en äldre bonde som inte ens verkade veta om att han ägde den marken. Det var synd, för den första bonden som sambon hade kontakt med gav oss klartecken både att placera vår utfart som vi vill och att ta ner träden som står utanför vår tomtmark. Nu visade det sig ju dock att det inte är hans träd att bestämma över så vi får nog kontakta den andra bonden igen.

Enligt sambon, som pratade med bonde nummer ett, så hade frun i grannhuset kommit ut och varit skogstokig (pun intended) när han tog ner några träd på sin egen mark, som låg intill deras tomt. Han hade dock bara fortsatt utan att ta någon större notis om henne. Han menade också att när de grävde ut sin källare så hade de haft möjlighet att dra en dräneringsslang ut mot grannens tomt, som låg lägre än deras, men eftersom de inte var bästa vänner direkt så gick det inte utan de fick leda dräneringen ut i en bäck intill tomten i stället. Det är den bäcken som nu inte kan ta hand om allt vatten och gör att deras källare blir översvämmad med jämna mellanrum.

Tekniskt samråd

Vi kanske borde ha läst på bättre men vi hade lite andra föreställningar om det tekniska samrådet än vad det faktiskt handlade om. Det insåg vi ju förstås innan vi kom dit men innan trodde vi att det handlade om att entreprenörer och andra skulle diskutera om vad som skulle göras under bygget av huset. Så är det ju inte utan i själva verket var det handläggaren på kommunen, vår kontrollansvarige och vi som byggherrar som skulle träffas för att gå igenom kontrollplan och annat.

Det första intressanta beskedet vi fick var att vi fick veta att våra blivande grannar överklagat bygglovet till Länsstyrelsen. Efter en känslosam inledning där de klagar över att kommunen inte kontaktat dem ("Det var med förvåning och bedrövelse vi tog del av det beviljade bygglovet ..." osv) radar de upp de punkter som de är missnöjda med. Punkt nummer 1 rör infarten till vår fastighet. Den har vi placerat mitt på vägen till deras bostad, en väg som de tydligen betraktar som sin egen trots att de inte äger den. De ser hellre att infarten går från den större vägen medan handläggaren på kommunen menade att det är lämpligt att placera infarter mot mindre vägar, i synnerhet med tanke på barn.

Punkt nummer 2 rörde garageplaceringen. Tydligen tycker de att vår tänkta placering av garage kommer försvåra inbackning av en större husvagn på deras tomt på grund av sämre sikt. Tidigare låg det alltså en skogsdunge över hela vår tomt och detta var vad vi hört inget problem för grannarna. Det står fortfarande kvar träd mot vägen som grannarna velat ha kvar och som mer än vårt blivande garage skulle försvåra för införsel av tyngre fordon. Vi har planerat att göra den biten lättare för dem genom att ta ner träden när vi bygger garaget. De verkar se vägen till deras fastighet som sin exklusiva väg, trots att det inte är de som äger markbiten den går över.

Den tredje punkten rör markhöjden, där de inte kunnat tolka ritningarna. De vill inte att vi höjer marken på vår tomt. Vårt bygglov innebär framför allt en utjämning av marken och inte så mycket höjning i nuläget. De är också rädda för ökad insyn i och med eventuell markhöjning. Där skulle vi kunna lugna dem med att vi å det snaraste kommer plantera någon form av snabbväxande insynsskydd mot deras sida.

Den fjärde och sista punkten rör avrinning av yt- och dagvatten där de är rädda att vår nybyggnation kommer innebära ökat tryck mot deras tomt av vattenavrinning, då de tydligen i nuläget har besvär med översvämningar i sin källare. Som vi ser det så borde anläggande av en stenkista göra att trycket mot deras tomt minskar men det vet man ju aldrig. Efter diskussion med våra markkillar så har vi alla fall bytt placering av stenkistan.

Hade vi kollat posten oftare så hade vi sett att det kommit in ett överklagande men det hade vi inte gjort, så det kom som en liten överraskning på mötet. Annars insåg vi att vi var tvungna att ha koll på ett och annat med vårt bygge eftersom vi fick en del frågor av handläggaren. Vi lyckades besvara de flesta hjälpligt, sedan gick vi igenom kontrollplanen med vår kontrollansvarige och när mötet var klart fick vi ett partiellt muntligt startbesked för mark- och grundarbete. På egen risk, med tanke på överklagandet från grannarna. Det värsta som kan hända är ju att bygglovet upphävs men det är inte så troligt. Det vi kan överväga att vänta med är planering för garaget.

Vi valde förstås att på egen risk gå vidare med projektet. Det känns inte som att grannarna har så mycket att komma med men det är tråkigt att börja vårt nya liv med en grannfejd. Vår handläggare på kommunen verkade vara på vår sida i detta men det är inte hon som bestämmer. Länsstyrelsen kommer att kontakta oss angående detta, sa hon, så vi får se vad som händer sedan. Vi kan välja att avvakta lite med garaget men själva huset och placeringen av det har ju grannarna inte haft några synpunkter på.

onsdag 9 december 2015

Inför det tekniska samrådet

Imorgon är det dags för tekniskt samråd på kommunen. Vi har fortfarande inte skrivit på något entreprenadkontrakt men vi vet nu vem som ska göra entreprenaden. Inte någon av de två firmorna som hussäljaren hela tiden har pratat om utan i sista momangen dök det upp en ny aktör i sammanhanget. En av deras säljare skulle återgå till husbyggen igen och han ska göra det under sitt eget firmanamn. Intressant. Enligt hussäljaren har han sedan tidigare gedigen erfarenhet av att bygga den här typen av hus så vi får hoppas att det stämmer och går bra.

Det har inte varit helt friktionsfritt fram till detta mötet. Efter att vi fått tiden från kommunen har vår kontrollansvarige skickat ut en checklista med ett antal frågor som han ville ha svar på. Detta har vi vidarebefordrat till hussäljaren som menar att han aldrig stött på den typen av lista tidigare. Det har varit ett antal vändor fram och tillbaka för att få svar på frågorna och i förra veckan fick jag sätta mig och ta tag i saken och ringa upp markentreprenören och den kontrollansvarige och reda ut vilka uppgifter som behövs nu och vilka uppgifter som kan vänta. Vi trodde att vi skulle behöva skjuta på mötet på grund av detta. Hussäljaren menade att nu kan han inte ägna mer tid åt detta då kontrollansvarige återigen återkommit med att han inte fått svar på sina frågor.

Till slut lyckades det hela i alla fall lösa sig och nu ser det ut som att allt är klart inför det tekniska samrådet i alla fall. Vad det ska leda till får vi alltså se, vi hoppas förstås på ett startbesked så att vi kan få hela apparaten i rullning. Det är inte långt till jul nu och vad jag förstår så vill markgubbarna komma igång innan jul.