söndag 18 oktober 2015

Senaste versionen

I veckan fick vi den senaste versionen av vår bygglovsritning. Just nu satsar vi tydligen på 34 graders taklutning och ett invändigt väggliv på 70 cm. Utvändigt blir det alltså över 90 cm och jag hoppas att det går igenom trots att det per definition då blir ett 2-våningshus. Jag och säljaren och bygglovsritaren var tydligen inte helt överens på den punkten men föreskrifterna är tydliga. Förhoppningsvis har vår handläggare ändå samma uppfattning som dem.

För oss innebär det lite mer boyta och det är ju inte fel. Vi kommer att kunna utnyttja utrymmet ända ut till ytterväggarna och få ett hus som är ca 172 kvadratmeter. Säljaren och jag var ganska eniga om att den här förändringen inte borde kosta oss något extra men han ville lämna det lite fritt. Vårt argument är förstås att de från början erbjöd ett hus som man inte ens kunde få bygglov för. För dem är ändringen förmodligen inte särskilt kostsam och jag är övertygad om att det finns gott om marginal på det priset vi betalar. Vi har ju inte kunnat förhandla om priserna eftersom det kom fix och färdigt med tomten.

I fredags fick vi en fråga av vår handläggare på kommunen om vi fortfarande önskar ansöka bygglov för uterum. Jag har suttit och skissat på ritningar till uterummet idag och egentligen vore det ju allra bäst att få allt ordnat på en gång men risken är att det drar ut på tiden av den anledningen. Vi kanske får fundera ett varv till efter att huset är klart och sen ansöka bygglov på nytt eller begränsa uterummet till 15 kvadratmeter så att det går under Attefallsreglerna. Vi kanske helt enkelt får bo in oss innan vi kommer till beslut.

söndag 11 oktober 2015

Garage

Hustillverkaren föreslog ett dubbelgarage och vi fick en offert men det tyckte vi blev lite för dyrt. Dessutom svårt att få bygglov beviljat eftersom det föreslagna garaget var alldeles för högt, max byggnadshöjd för garage är 2,5 meter. Snävt. Hur som helst så har vi haft en dialog igång med Mellbygarage, som verkar vara billigast och bäst. Dessutom belägna i Sollebrunn, vilket ju inte är långt från oss.

Vi hade velat vänta med att beställa garaget tills vi verkligen vet vad allt kommer att kosta och vad vi har råd med. Men garage behöver vi ju. Nu blev vi tvungna att beställa garaget ändå för att få bygglovsritningarna. Det blev ett dubbelgarage på cirka 7,5X8,5 meter. Ca 60 kvadratmeter stort. Vi snålade in på fönster och tänker att man kan sätta in det sen om det behövs. Den som gjuter grunden till huset får göra garagegrunden också, det blev billigast av de alternativ vi undersökt.

Tanken är förstås dels att använda garaget som garage och dels att använda det som förvaringsutrymme. Vi får se om båda bilarna får stå inomhus eller om vi istället använder ytan till annat. Så småningom ska vi skaffa en friggebod också men vilken utformning den kommer att få återstår att se.

Byggnadsalternativ



Bygglovsprocessen är i full gång. Just nu håller husföretaget på att ta fram nya lösningar för att vi ska få ett vettigt hus som uppfyller bestämmelserna i detaljplanen. Igår var vi på besök i området för att se hur de andra nybyggda husen ser ut där och det finns lite olika lösningar på problemet.

Problemet är alltså att man får bygga ett enplanshus med inredd vind, dvs ett 1,5-planshus. Takvinkeln ska vara 20-30 grader och max byggnadshöjd, dvs ungefär där taket möter fasaden på långsidan, är 4 meter. En byggnadshöjd på 4,4 meter kan tillåtas men är en avvikelse från detaljplanen. Mindre avvikelser går att acceptera. En takvinkel på 33 grader kan tillåtas (max 10% avvikelse) men då får man inte överstiga max bygghöjd på 4 meter. Blir det två avvikelser måste det upp i byggnadsnämnden för att avgöras. Det är inte önskvärt.

En lösning är att lura bygghöjden genom att dra ner en del av taket, som på bilden högst upp. Två av våra blivande grannar har den lösningen. Jag förstår faktiskt inte hur de fått igenom det eftersom egentligen borde byggnadshöjden räknas vid det övre taket. Men tydligen går det att göra så. En annan lösning är som på den nedre bilden, att dra ut taket rejält på en av fasaderna och beräkna byggnadshöjden där. Ingen av lösningarna är särskilt elegant och lösning nummer två är nog svårtillämpbar på vårt hus. På nedre bilden är det dessutom en del av vår förhoppningsvis blivande havsutsikt, den största anledningen till att vi vill ha ett 1,5-planshus. Vi behöver komma upp för att få del av den.



En annan lösning är att höja vägglivet så att byggnadshöjden blir 4,4 meter. Tydligen kan detta godkännas, trots att ett höjt väggliv över 70 cm gör att det räknas som ett tvåvåningshus, vad jag förstår. Vår närmaste blivande granne har förhöjt väggliv har vi konstaterat, så det borde vara något som också tillåts. Men med en takvinkel på 30 grader så stjäl man utrymme på övervåningen och det blir ett långt snedtak. Det är med andra ord lite snårigt just nu.

Den lösningen som husföretaget just nu håller på att ta fram ritningar på är att förlänga taket på den fasad som är beräkningsgrundande för bygglovet och sätta plintar under. Detta för att få upp höjden på huset så att övervåningen blir bättre utnyttjad och få ner byggnadshöjden. Jag känner mig lite tveksam till den lösningen men det ska bli intressant att få se ritningarna. Själv tror jag att vi får nöja oss med att höja vägglivet till max, dra ner taklutningen till 30 grader och få en mindre del av övervåningen med 2,4 meter takhöjd och en större del med snedtak. Men vi får se. Intressantast är ju också kostnaden för denna förändring. Jag tycker inte vi ska behöva stå för den men husföretaget har säkert andra ideer där.

lördag 3 oktober 2015

Badrumsfix


Vårt förra badrum är nästan ett minne blott. Idag var det dags för sista badrumsmöbeln att lämna oss. Vårt bubbelbadkar som vi köpte strax efter att vi flyttade in i huset. 

Vi har tänkt byta ut det till ett vanligt badkar för att slippa kostnaden för elektriker som vi skulle behöva anlita för att koppla in det på ett lagligt sätt. Men det var ju ingen brådska. För ett par veckor sedan gick plötsligt kranen sönder när jag badade med barnen. Vattnet gick inte att stänga av och sambon blev tvungen att stänga av vattnet i hela huset, koppla från badkaret och stänga rören. 

Dags att skaffa nytt badkar med andra ord men vi ville inte lägga särskilt mycket pengar på det. Så äntligen dök det upp ett passande badkar på blocket. Vi var först till kvarn (många intresserade tydligen), åkte idag till Torslanda och hämtade det. 300:- för badkaret och 200:- för släpet. Helt okej. Vi behöver skaffa extra långa slangar till vattnet för att koppla in det men nu står det på plats i alla fall och vi är nöjda. Det passar in i badrummet.

Återstår att bli av med förra karet. Vi har lagt ut det som skänkes men den som skulle hämta har inte kommit. Utan att höra av sig. Bra stil.