måndag 22 februari 2016

Överklagan

Våra grannar ger sig inte. Efter avslaget på överklagan till Länsstyrelsen har de nu gått vidare med överklagan till mark- och miljödomstolen. De meddelar tydligt nog att de inte har några synpunkter på bostadshusets byggarea, utformning, placering eller takvinkel och inte om garagets byggarea. De tycker inte att Länsstyrelsen har bemött deras skäl till överklagan på någon punkt.

1. Infarten menar de är olagligen placerad vid den enskilda infartsvägen till dem. Jag kan inte tänka mig att det är olagligt att dra en infart ut mot en befintlig väg och det är inte de som äger den. Vi har ju ändrat så att vi har utfart mot den större vägen (också) för att slippa tjafset men det vet de ju inte om.

2. Garaget menar de har placerats på avstånd från tomtgräns under 4 meter mot dem och betydligt mindre till den enskilda vägen. Avseende avståndet till dem så har de förstås fel och lägesbestämningen stämmer överens med bygglovet. I själva verket är garaget placerat 4,3 meter från deras tomtgräns. I detaljplanen står det tydligt att tillkommande byggnader får placeras fritt på tomten, dvs det finns inga regler om minsta avstånd till tomtgräns. Däremot ska huvudbyggnaden placeras minst 6 meter från tomtgräns och det har vi förstås gjort.

3. Markhöjningen på som mest 0,35 meter tycker de kommer göra att vatten samlas på deras tomt då samtliga fastigheter runt deras är högre. Det är ju inte egentligen vårt problem men självklart måste vi jämna ut marken för att få en beboelig tomt och dessutom har det anlagts en stenkista för uppsamling av dagvattnet innan det infiltreras ut i marken. Den fanns där inte tidigare och vår tomt var då fortfarande högre belägen än deras.

4. Yt- och dagvattnet, som de tidigare klagat på och tycker att kommunen ska ta sitt ansvar och reglera hur det ska tas om hand. Detta har inte med beviljat bygglov att göra och är inte ett skäl till avslag.

Det finns en hel del intressanta formuleringar i överklagan som inleds med: "Det var med överraskning och förvåning vi läste Länsstyrelsens beslut angående överklagan på bygglovet för Sävelycke 6:26. Beslutet är ett av de sämst underbyggda myndighetsbeslut vi tagit del av, och vi kan inte se att något av våra skäl till överklagan har bemötts på någon punkt." Under punkt 3 skriver de: "Enligt Länstyrelsen är den föreslagna markhöjning som mest 0,35 m, vilket kan tyckas vara litet men sett i det perspektiv att det motsvarar en tredjedels meter eller upp till knähöjd på en normallång person, så behöver man inte vara mycket intelligent för att inse att för vatten är det en betydande höjd som måste forceras." Under punkt 4 skriver de: "När det gäller yt och dagvattnet så vet vi inte om Länstyrelsen eller Stenungsunds kommun försöker göra sig lustiga på vår bekostnad eller hur man ska tolka beslutet." Jag har inte ändrat ev felstavningar i citaten.

Vi är inte oroliga för detta överklagande eftersom Länsstyrelsens beslut var helt solklart. Däremot är det ju tråkigt att inleda vårt nya boende med missnöjda grannar. Tyvärr kan vi nog inte göra så mycket åt den saken utan vi har gjort vad vi kan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar