söndag 21 februari 2016

Gjutning av grunden



Äntligen känns det som att det börjar hända grejer. Markarbetena har varit igång sedan i december och nu är de äntligen nästan klara med sin del. Och vi tror att de har gjort ett bra jobb. Vi har haft lite diskussioner kring prissättning och vad som ska göras, t ex bad vi dem ta ner de träd som behövdes runt garaget. I tron att det ingick i kostnaden för att göra garagegrunden. Vi skrev inte heller på någon ÄTA (avtal om ändringar och tillägg) inför jobbet och fick ingen prisuppskattning. Plötsligt var det en extra avgift på över 20 000 som bland annat bestod av trädnedtagning och arbete inför bortkörning av stubbar och stammar. Men efter en diskussion om detta drog de i alla fall av ca 7000:- för trädfällningen, vilket var okej.

Eftersom hela tomten tidigare varit en liten skogsbit så var det också gott om stubbar att köra bort. Man vill inte ha kvar dem på marken. Och det är sannerligen inte billigt att få stubbar bortkörda. Preliminärt handlar det om 30-40 tusen för det. Inte så roliga utgifter. Det som också kommit till var hårdgörning av uppfarten. 60 kvm ingick men vår uppfart kommer vara ca 200 kvm. Vi har också valt att dra ut avfarten mot den större vägen, vilket vi inte tänkte från början. Men grannarna har ideer om att de inte vill att någon annan ska använda grusvägen som går in till deras hus och vi orkar inte med något tjafs om det. Lika bra att gå dem halvvägs till mötes. De är nog inte särskilt glada för att vi bygger där alls. Deras överklagan av vårt bygglov till Länsstyrelsen blev i alla fall avslagen så jag hoppas att de nöjer sig där.

Den här veckan var det då äntligen klart för gjutning av grunden. Vår kontrollansvarige (KA) åkte upp dagen innan och inspekterade inför gjutningen och sambon var med på mötet. Inför mötet hade vi bett kommunen om en lägeskontroll och det visade sig att läget för garage och bostadshus var godkänt. Det var avvikande på några millimeter när. Det mesta såg bra ut vid mötet men kontrollansvarige hade lite synpunkter på att huset inte försetts med dubbla dräneringsrör, vilket han tidigare rekommenderat. Markentreprenören hade en annan åsikt om behovet av detta så det blev inga dubbla dräneringsrör.

Grunden var full av olika rör för vattenledningar, golvvärme och avlopp. Det är en del att tänka på och en hel del slangar att dra. Något vi också betalar extra för var radonmanschetter runt alla rördragningar. Det är inget område som är känt för höga radonhalter men markradonet kan tydligen flytta sig och i detaljplanen står det att huset ska radonskyddas. Vi har också valt att lägga byggplast under plattan som extra skydd. Det är ett alternativ till radonmatta, som är bra mycket dyrare och känns onödigt när det inte är ett högriskområde. Det sparade vi 15000 på.



Idag var vi på plats för att se hur plattorna blivit. Första intrycket var att tomten såg väldigt naken ut utan träden som tagits ner. Men det kommer snart se mindre naket ut när garage och hus kommer på plats. Plattorna såg väldigt fina och jämna ut. Det är svårt att tänka sig att det kommer stå ett stort hus där snart, plattorna kändes så små när man gick omkring på dem. Plattan för garaget och uppfarten har kommit upp lite i höjd och huset ligger ytterligare någon meter över dem.

Garageplattan är gjuten med fall utåt. Man fick inte ha golvbrunn i garaget och det hade vi inte heller planerat för. Den enda slangen som går upp i garaget är en anslutning för vatten. I husgrunden är det betydligt fler slangar.



Vår blivande glimt av havet från burspråket i bottenvåningen. Nu önskar vi bara att den gamla sommarstugan rivs så att vi ser ännu mer av havet. Tänk om vi bara hade haft råd att köpa den intilliggande tomten också. Än så länge är den inte till salu men vad vi förstår planerar markägaren att sälja. Det var samma man som vi köpte tomten av och han har också tidigare sålt en tomt framför den med sommarstugan.



Nu ska markarbetarna bara fixa resten av uppfarten, snygga till vår blivande trädgård med de schaktmassor som är kvar och sedan är nästa steg att huset kommer på plats. Vi har fortfarande inte bett om att få garaget tillverkat, vilket tar 8-12 veckor, och anledningen till det är att vi fortfarande inte hittat någon som sätter upp det åt oss. Det börjar bli dags att hitta någon bra snickare som inte tar alltför mycket pengar för det arbetet. För grundens skull spelar det tydligen inte så stor roll. Har den väl härdat så klarar den sig utan täckning i något år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar