lördag 5 mars 2016

Huset på plats


Idag var det dags för mig att se vårt hus för första gången. Det var en lätt surrealistisk känsla att åka över backkrönet och plötsligt se ett riktigt hus på platsen där det tidigare bara varit en grund och innan dess bara stubbar. Ännu lite mer spännande var det att parkera på vår väl tilltagna uppfart, gå ur bilen och gå första långsamma promenaden runt denna uppenbarelse.

Det är svårt att föreställa sig hur det ska se ut innan det är på plats. Hur man kommer uppleva insyn, placering på tomten och tomten runtomkring. Jag måste säga att resultatet är bättre än vad jag kunde föreställa mig, speciellt hur markentreprenörerna har planerat vår tomt och jämnat ut den i höjd med huset. Vi har haft våra meningsutbyten om kostnader och annat och vi kan inte säga annat än att det blivit mycket pengar. Men vad vi kan se så har de gjort ett väldigt bra jobb. Och husets placering på tomten har vi själva tänkt ut och jag måste säga att jag är väldigt nöjd nu när jag sett huset på plats.

Det känns som att de väsentliga delarna av huset, som vardagsrummet, är insynsskyddade från alla håll. Utom från grannen i det gula huset och de har inga stora fönster mot vår tomt. Vi har också tänkt insynsskydda ytterligare åt den sidan med hjälp av någon typ av häck eller buskar. Den blivande gräsmattan avgränsas av en liten bergskant som tagits fram i dagen. Det är ganska charmigt. Vid den kanten kan jag tänka mig en blivande kryddplantering i mindre skala.



Mot vägen (norrsida, se ovan) finns fönster till arbetsrum, kök och på ovanvåningen barnens rum. Vardagsrum och burspråk är riktade åt väster och med blivande havsutsikt, åtminstone från balkongen ovanpå burspråket. Ena sidan av vardagsrummet är riktad mot söder och där ångrar vi nästan att vi inte tog bort ett fönster men å andra sidan skulle man förlora en hel del ljus på det. Fönster kan man ju alltid täcka med gardiner av något slag.

Vi kommer få en stor trädgård i sydvästläge. Här kommer vi huvudsakligen ha gräsmatta. Jag tänker mig att vi kanske sätter en avenbokhäck mot vår blivande granne. Än så länge är tomten intill våran osåld (och tänk om vi hade haft nog med pengar för att köpa den!) men det kan vi ju inte räkna med att den kommer vara för all framtid. Det enda positiva med en försäljning är att den blivande köparen förmodligen kommer riva sommarstugan som är i vägen för vår havsutsikt. Kan man hoppas i alla fall.

Enligt markentreprenören så var det mycket silt i marken så det finns risk för att den kommer sjunka ihop en del. Vi hade förstås velat ha hem ett lager matjord och plantera gräsmatta så snart som möjligt men det får vänta till nästa säsong, så att vi ser hur mycket som behöver fyllas upp.


Åt söder finns ett av vardagsrumsfönstrena, fönster till badrummet på bottenplan och grovingången till tvättstugan. På ovanvåningen ligger vårt sovrum med angränsande klädkammare, där vi valt att ha ett lite mindre fönster för ljusinsläpp. Här blir det perfekt med en altan som fortsätter på västsidan av huset. En del av tomten kommer insynsskyddas från grannen i öster av vårt blivande garage. Vi får se om vi kommer ha behov av att insynsskydda ytterligare med ett plank. I anslutning till huset får man uppföra ett plank som är 1,8 meter högt och som sträcker sig max 3 meter ut från huset.


Framsidan av huset kommer kompletteras med ett skärmtak över entrén och en liten veranda. Vi har en rejäl uppfart med plats för många bilar. Drömmen hade varit att stenlägga uppfarten men just nu har vi inte råd med det. En grusad uppfart känns inte så rolig, och inte så användbar för barnen, så än så länge kommer vi nog låta uppfarten vara som den är så får vi fundera över hur vi vill ha den. Grannen har kvar sin soptunna vid vår uppfart, det känns inte riktigt som att han har några planer på att flytta den. Vi kanske får erbjuda honom att ha soptunnan tillsammans med vår soptunna i ett vindskydd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar