måndag 22 februari 2016

Överklagan

Våra grannar ger sig inte. Efter avslaget på överklagan till Länsstyrelsen har de nu gått vidare med överklagan till mark- och miljödomstolen. De meddelar tydligt nog att de inte har några synpunkter på bostadshusets byggarea, utformning, placering eller takvinkel och inte om garagets byggarea. De tycker inte att Länsstyrelsen har bemött deras skäl till överklagan på någon punkt.

1. Infarten menar de är olagligen placerad vid den enskilda infartsvägen till dem. Jag kan inte tänka mig att det är olagligt att dra en infart ut mot en befintlig väg och det är inte de som äger den. Vi har ju ändrat så att vi har utfart mot den större vägen (också) för att slippa tjafset men det vet de ju inte om.

2. Garaget menar de har placerats på avstånd från tomtgräns under 4 meter mot dem och betydligt mindre till den enskilda vägen. Avseende avståndet till dem så har de förstås fel och lägesbestämningen stämmer överens med bygglovet. I själva verket är garaget placerat 4,3 meter från deras tomtgräns. I detaljplanen står det tydligt att tillkommande byggnader får placeras fritt på tomten, dvs det finns inga regler om minsta avstånd till tomtgräns. Däremot ska huvudbyggnaden placeras minst 6 meter från tomtgräns och det har vi förstås gjort.

3. Markhöjningen på som mest 0,35 meter tycker de kommer göra att vatten samlas på deras tomt då samtliga fastigheter runt deras är högre. Det är ju inte egentligen vårt problem men självklart måste vi jämna ut marken för att få en beboelig tomt och dessutom har det anlagts en stenkista för uppsamling av dagvattnet innan det infiltreras ut i marken. Den fanns där inte tidigare och vår tomt var då fortfarande högre belägen än deras.

4. Yt- och dagvattnet, som de tidigare klagat på och tycker att kommunen ska ta sitt ansvar och reglera hur det ska tas om hand. Detta har inte med beviljat bygglov att göra och är inte ett skäl till avslag.

Det finns en hel del intressanta formuleringar i överklagan som inleds med: "Det var med överraskning och förvåning vi läste Länsstyrelsens beslut angående överklagan på bygglovet för Sävelycke 6:26. Beslutet är ett av de sämst underbyggda myndighetsbeslut vi tagit del av, och vi kan inte se att något av våra skäl till överklagan har bemötts på någon punkt." Under punkt 3 skriver de: "Enligt Länstyrelsen är den föreslagna markhöjning som mest 0,35 m, vilket kan tyckas vara litet men sett i det perspektiv att det motsvarar en tredjedels meter eller upp till knähöjd på en normallång person, så behöver man inte vara mycket intelligent för att inse att för vatten är det en betydande höjd som måste forceras." Under punkt 4 skriver de: "När det gäller yt och dagvattnet så vet vi inte om Länstyrelsen eller Stenungsunds kommun försöker göra sig lustiga på vår bekostnad eller hur man ska tolka beslutet." Jag har inte ändrat ev felstavningar i citaten.

Vi är inte oroliga för detta överklagande eftersom Länsstyrelsens beslut var helt solklart. Däremot är det ju tråkigt att inleda vårt nya boende med missnöjda grannar. Tyvärr kan vi nog inte göra så mycket åt den saken utan vi har gjort vad vi kan.

söndag 21 februari 2016

Gjutning av grunden



Äntligen känns det som att det börjar hända grejer. Markarbetena har varit igång sedan i december och nu är de äntligen nästan klara med sin del. Och vi tror att de har gjort ett bra jobb. Vi har haft lite diskussioner kring prissättning och vad som ska göras, t ex bad vi dem ta ner de träd som behövdes runt garaget. I tron att det ingick i kostnaden för att göra garagegrunden. Vi skrev inte heller på någon ÄTA (avtal om ändringar och tillägg) inför jobbet och fick ingen prisuppskattning. Plötsligt var det en extra avgift på över 20 000 som bland annat bestod av trädnedtagning och arbete inför bortkörning av stubbar och stammar. Men efter en diskussion om detta drog de i alla fall av ca 7000:- för trädfällningen, vilket var okej.

Eftersom hela tomten tidigare varit en liten skogsbit så var det också gott om stubbar att köra bort. Man vill inte ha kvar dem på marken. Och det är sannerligen inte billigt att få stubbar bortkörda. Preliminärt handlar det om 30-40 tusen för det. Inte så roliga utgifter. Det som också kommit till var hårdgörning av uppfarten. 60 kvm ingick men vår uppfart kommer vara ca 200 kvm. Vi har också valt att dra ut avfarten mot den större vägen, vilket vi inte tänkte från början. Men grannarna har ideer om att de inte vill att någon annan ska använda grusvägen som går in till deras hus och vi orkar inte med något tjafs om det. Lika bra att gå dem halvvägs till mötes. De är nog inte särskilt glada för att vi bygger där alls. Deras överklagan av vårt bygglov till Länsstyrelsen blev i alla fall avslagen så jag hoppas att de nöjer sig där.

Den här veckan var det då äntligen klart för gjutning av grunden. Vår kontrollansvarige (KA) åkte upp dagen innan och inspekterade inför gjutningen och sambon var med på mötet. Inför mötet hade vi bett kommunen om en lägeskontroll och det visade sig att läget för garage och bostadshus var godkänt. Det var avvikande på några millimeter när. Det mesta såg bra ut vid mötet men kontrollansvarige hade lite synpunkter på att huset inte försetts med dubbla dräneringsrör, vilket han tidigare rekommenderat. Markentreprenören hade en annan åsikt om behovet av detta så det blev inga dubbla dräneringsrör.

Grunden var full av olika rör för vattenledningar, golvvärme och avlopp. Det är en del att tänka på och en hel del slangar att dra. Något vi också betalar extra för var radonmanschetter runt alla rördragningar. Det är inget område som är känt för höga radonhalter men markradonet kan tydligen flytta sig och i detaljplanen står det att huset ska radonskyddas. Vi har också valt att lägga byggplast under plattan som extra skydd. Det är ett alternativ till radonmatta, som är bra mycket dyrare och känns onödigt när det inte är ett högriskområde. Det sparade vi 15000 på.



Idag var vi på plats för att se hur plattorna blivit. Första intrycket var att tomten såg väldigt naken ut utan träden som tagits ner. Men det kommer snart se mindre naket ut när garage och hus kommer på plats. Plattorna såg väldigt fina och jämna ut. Det är svårt att tänka sig att det kommer stå ett stort hus där snart, plattorna kändes så små när man gick omkring på dem. Plattan för garaget och uppfarten har kommit upp lite i höjd och huset ligger ytterligare någon meter över dem.

Garageplattan är gjuten med fall utåt. Man fick inte ha golvbrunn i garaget och det hade vi inte heller planerat för. Den enda slangen som går upp i garaget är en anslutning för vatten. I husgrunden är det betydligt fler slangar.



Vår blivande glimt av havet från burspråket i bottenvåningen. Nu önskar vi bara att den gamla sommarstugan rivs så att vi ser ännu mer av havet. Tänk om vi bara hade haft råd att köpa den intilliggande tomten också. Än så länge är den inte till salu men vad vi förstår planerar markägaren att sälja. Det var samma man som vi köpte tomten av och han har också tidigare sålt en tomt framför den med sommarstugan.



Nu ska markarbetarna bara fixa resten av uppfarten, snygga till vår blivande trädgård med de schaktmassor som är kvar och sedan är nästa steg att huset kommer på plats. Vi har fortfarande inte bett om att få garaget tillverkat, vilket tar 8-12 veckor, och anledningen till det är att vi fortfarande inte hittat någon som sätter upp det åt oss. Det börjar bli dags att hitta någon bra snickare som inte tar alltför mycket pengar för det arbetet. För grundens skull spelar det tydligen inte så stor roll. Har den väl härdat så klarar den sig utan täckning i något år.