lördag 28 november 2015

En mindre trevlig överraskning och tomtköp

I förra veckan hade vi möte med hussäljaren för att skriva kontrakt på TOLO:n och avsluta det sista. På vägen dit hämtade vi upp bygglovshandlingarna ur brevlådan. Det visade sig att de skickat ut originalhandlingarna och inte de reviderade, vilket ju var lite klantigt, men de reviderade hade i alla fall gått till arkivet, fick vi veta senare. Tillsammans med bygglovshandlingarna kom också kostnaden för kalaset med specifikationer. 84 000:-. Ojdå, tyckte vi, det var ju lite mer än de 40 000:- som var med i kalkylen.

Det som varken hussäljaren eller vi hade räknat med (vi räknar ju med att de har koll på sådant) var en planavgift på 53 400:-. Det är en avgift som kommunen tydligen tar ut för att täcka kostnader som har uppstått vid planläggning med detaljplan. Tomtsäljaren ville givetvis inte stå för den avgiften och husföretaget kunde inte göra något ytterligare. Jag surade lite på hussäljaren vid nästa möte och undrade om de inte tog något ansvar alls för produktionskostnadskalkylen vi fick. De tyckte att de redan tagit sitt ansvar eftersom det inte tillkom någon kostnad för oss då takvinkeln ändrades och vägglivet höjdes. Så det hjälper ju inte, vi har insett att det inte är mycket mer att göra än att betala. Inga småpengar direkt, i synnerhet i ett projekt där kostnaderna bara stiger. Det går inte att förutse alla kostnader innan, det är helt klart.

I måndags var det dags för ett nytt möte och jag insåg nog inte riktigt att det var meningen att vi skulle skriva ett kontrakt då för grund och schakt utan att vi mest skulle gå igenom hela proceduren. Detta eftersom vi i början av processen fått reda på att vi bara skulle skriva två kontrakt - ett för hussatsen och ett för entreprenad inklusive grund och schakt. Hade vi insett att det var tre kontrakt så hade vi tagit in offerter för det arbetet och säkert fått ner priset något. Jag vägrade att skriva på kontraktet just då och ville ha hem det för påseende. Det verkar i och för sig vara helt i sin ordning så vi kommer skriva på för att komma vidare i processen. De gör säkert ett bra jobb också.

Så nu när bygglånet gått igenom så gick ju även köpet av tomten igenom. Sambon har haft kontakt med vår bankkvinna angående detta och igår var det dags för kontraktskrivande och tillträde. Eftersom jag inte kunde vara med fick jag lämna en fullmakt till sambon att skriva på för mig. Tur att han har ett mer flexibelt arbete än vad jag har och kan komma ifrån på kort varsel. Nu äger vi alltså en tomt vid havet. Härligt! Då är det bara resten kvar.

söndag 15 november 2015

Bygglov

I fredags kom så beskedet när jag fick svar på ett mail som jag skickade till vår handläggare på kommunen. Grannens yttrande påverkade inte någonting. Bygglovet är beviljat! Handläggaren skulle skriva det under fredagen och sedan får vi det hemskickat efter expediering. Härligt. Nu kan vi gå vidare. Det innebär också att köpet av tomten kommer gå igenom så nu gäller det att boka möte med banken så att alla transaktioner går smidigt. Säljaren av tomten lär bli glad över det eftersom han velat ha vår handpenning innan köpet ens gått igenom.

torsdag 12 november 2015

Sovrum



I väntan på besked om bygglov (eller något slags besked överhuvudtaget) har jag roat mig med att planera vårt sovrum och rita upp det i 3D för att få någon slags känsla för utrymmet. Sovrummet sett från väggen mot badrum och klädkammare. Eftersom vi inte vill slå huvudet i taket när vi ligger i sängen så ska vi bygga någon slags sänggavel med inbyggd förvaring. Tanken är också att platsbygga garderober utifrån köksstommar från Ikea mot ena snedtaksväggen. Likadana konstruktioner kan man göra i barnens rum om det visar sig fungera bra. Enligt sambon ska vi ha en tv i sovrummet så den får vara placerad på en byrå med gott om plats i. Tror det kan bli bra!

Vi har insett att vi behöver en extra varmvattenberedare vilket ställde till det för oss i tvättstugan. Den varmvattenberedaren som ingår i frånluftsvärmepumpen är bara på 180 liter och det försvinner rätt snabbt om man fyller upp ett badkar. Rekommenderat för en familj som vår med badkar är minst 300 liter. Vi väljer till en ackumulator på 200 liter så riskerar vi inte att stå utan varmvatten i alla fall. Det blev förstås ytterligare en större utgift för detta. Dessutom fick vi reda på att det av utrymmesskäl inte går att kombinera med alla vitvaror vi vill ha i tvättstugan. Vi får välja mellan torktumlare eller torkskåp och kom fram till att vi då väljer bort torktumlaren men ska fundera på kombinerad tvättmaskin/torktumlare. De verkar helt okej nu för tiden.

Hoppas på bygglovsbesked under morgondagen.

fredag 6 november 2015

Grannutlåtande

Senast igår fick vi veta att inga synpunkter kommit in från grannarna så dagens besked var lite oväntat. Men samtidigt väntat. Närmaste grannen intill huset har synpunkter på bygglovshandlingarna. Synpunkterna berör inte takvinkeln utan eventuell markhöjning med risk för att de ska känna sig instängda och att avvattningen innebär risk för översvämning på deras tomt. De har också synpunkter på vår tänkta infart till parkering, då den har planerats från en förgrening till den större vägen invid fastigheten. Förgreningen leder idag enbart till deras fastighet och därför har de tagit på sig att sköta vägen. De är rädda för att belastningen på vägen kommer öka väsentligt. Det är dock inte deras väg.

Den sista synpunkten berör placeringen av vårt garage, vilket de helst ser inte blir intill deras tomt utan längre norrut på tomten. I nuvarande planering är garageplaceringen 4 meter från deras tomtgräns. Det intressanta är att de hänvisar till att de skulle känna sig instängda, både av eventuell markhöjning och garageplacering. Innan stod det en hög skog på vår tomt, vilket de tydligen var nöjda med.

Enligt hussäljaren är avrinningen från vår tomt en ickefråga i den här delen av processen, den har inte med bygglovet att göra utan tas upp vid tekniskt samråd. Diskussion avseende de andra punkterna som grannarna har synpunkter på ska vår handläggare på kommunen diskutera på ett möte på måndag. Vi får avvakta den diskussionen.

tisdag 3 november 2015

Första mötet om TOLO:n

Igår hade vi första mötet om TOLO:n, tillverknings- och leveransordern. Vi gick strukturerat igenom det som ingår i huset och meddelade de ändringar och tillval vi bestämt oss för. Vi fick också en del nya (och kostsamma) saker att fundera över.

Det vi väljer bort är:

* Alla vitvaror utom mikrovågsugn
* Badrumsmöblemang i form av kommoder och speglar
* Badkar
* Blandare i kök och badrum
* Diskbänk och bänkskiva i köket
* Alla garderober och städskåp

Vi väljer till en del som inte ingick i standardurvalet. Standard är faktiskt helt okej från början, med undantag för vitvarorna, i synnerhet i jämfört med andra hustillverkare vad jag läst mig till.

Det vi väljer till är:

* Inbyggnad av trappan (plus allt som vi ändrat i planlösningen)
* Torkskåp
* Extra isolering i mellanbjälklaget för att inte höra så mycket av springande barn på övervåningen

Förutom isoleringen i mellanbjälklaget satte också säljaren lite myror i huvudet på oss när han undrade över om vi ville ha handdukstorkar i badrummen och marmorbänkskivor istället för målad MDF. Marmorbänkskivorna kostade 200:- extra par kvadratmeter vilket kanske inte var någon större kostnad. Det är ju säkert praktiskt men vi valde bort det eftersom det helt enkelt inte tilltalar oss estetiskt. Handdukstorkarna funderade vi också över på kvällen efter mötet men eftersom vi aldrig använder värmen på de vi har idag så tänker vi sätta upp vanliga handdukshängare istället.

Det vi huvudsakligen funderar över just nu är huruvida vi ska vitmåla hela huset istället för att sätta den tapet som ingår. Tapeten som ingår är papperstapeten Borosan från Boråstapeter och den sätts med överlapp, vilket vi inte är ett dugg sugna på. Att vitmåla huset, och då med väv under, kostar en hel del ytterligare men kan förmodligen vara värt det. Det minskar också risken för sprickor vid sättningar i huset.

Så fort bygglovet är klart kommer vi ha nästa möte för genomgång av TOLO:n (och säkert få ytterligare en chock när vi inser kostnaden för allt vi inte tänkt på) och skriva på så att huset kan börja tillverkas.