tisdag 5 april 2016

Kanten mot grannen



En av de saker som bekymrar oss just nu är grannens överklagande till Mark- och miljödomstolen. De tycker att vi är hänsynslösa och gör som vi vill. De har skickat in en komplettering till sitt överklagande med bilder på grovplaneringen på tomten med den nya marknivån. Bilden tog de samma dag som markentreprenörerna planerade ut schaktmassorna. Där vill de få det till att vi har höjt marknivån med 110 cm och ännu mer högre upp på tomten. Detta är de förstås upprörda över. De har tagit en bild nerifrån sitt hus mot någon typ av horisont när de har mätt och det ser ju inte så bra ut just på den bilden. De är oroliga för att det ska innebära att det blir mer ytvatten som belastar deras fastighet, hur de nu har kommit fram till det.

Jag hade ett samtal med markentreprenören efter att vi tagit del av den kompletteringen. Vi hade ju bett om att de skulle ta det försiktigt mot grannen men tyvärr har de gjort en liten kant just mot vår missnöjda granne. Han menade att han lade ut blöta schaktmassor som kommer att sjunka ihop och att man kan vänta sig att det under närmaste året kanske sjunker ihop så mycket som 30 cm eftersom det är mycket silt i jorden. Men det är lite synd att det blev en så tydlig kant mot grannen istället för en sluttning. Just där grannarna har tagit sina bilder har det varit en liten sänka och för att få en slät tomt har nog marken höjts lite mer där. Dock inte så mycket som 110 cm. Deras fastighet ligger lägre än våran och den detaljen går förstås inte att ändra på.

De har enligt oss egentligen inte så mycket att klaga på där. Vår mark ligger som sagt högre. Högre upp på tomten har marken till och med sänkts för att hamna på en plan nivå med resten av tomten. Markarbetena är dessutom inte klara med att grovplaneringen är gjord. Eftersom vi förväntar oss att marken kommer sjunka och behöva jämnas ut kommer vi vänta till nästa år med finplaneringen av tomten. Då kommer också kanten ha sjunkit ihop och har den inte det så jämnar vi ut den.

Vi vet inte just nu om mark- och miljödomstolen kommer uttala sig om detta eftersom det inte var med i överklagandet från början. I så fall hoppas vi att vi får chansen att uttala oss också innan de kommer till något beslut. Än så länge har vi inte hört något mer än att de har skickat ut en detaljplan till de klagande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar