tisdag 5 april 2016

Byggställningen borta



När vi åkte förbi tomten i helgen lite snabbt var byggställningen borta och balkongen på plats. På framsidan har vi fått en veranda. Härligt att det händer grejer. Nu är det nog huvudsakligen det invändiga arbetet kvar.

Vi har också bett om att garaget ska börja tillverkas för att vi inte ska råka på otrevliga kostnader där. Fortfarande har vi inte hittat någon som kan bygga ihop det till en rimlig kostnad så vi får väl anstränga oss ytterligare där. Annars vet jag inte hur det ska gå till.

Kanten mot grannen



En av de saker som bekymrar oss just nu är grannens överklagande till Mark- och miljödomstolen. De tycker att vi är hänsynslösa och gör som vi vill. De har skickat in en komplettering till sitt överklagande med bilder på grovplaneringen på tomten med den nya marknivån. Bilden tog de samma dag som markentreprenörerna planerade ut schaktmassorna. Där vill de få det till att vi har höjt marknivån med 110 cm och ännu mer högre upp på tomten. Detta är de förstås upprörda över. De har tagit en bild nerifrån sitt hus mot någon typ av horisont när de har mätt och det ser ju inte så bra ut just på den bilden. De är oroliga för att det ska innebära att det blir mer ytvatten som belastar deras fastighet, hur de nu har kommit fram till det.

Jag hade ett samtal med markentreprenören efter att vi tagit del av den kompletteringen. Vi hade ju bett om att de skulle ta det försiktigt mot grannen men tyvärr har de gjort en liten kant just mot vår missnöjda granne. Han menade att han lade ut blöta schaktmassor som kommer att sjunka ihop och att man kan vänta sig att det under närmaste året kanske sjunker ihop så mycket som 30 cm eftersom det är mycket silt i jorden. Men det är lite synd att det blev en så tydlig kant mot grannen istället för en sluttning. Just där grannarna har tagit sina bilder har det varit en liten sänka och för att få en slät tomt har nog marken höjts lite mer där. Dock inte så mycket som 110 cm. Deras fastighet ligger lägre än våran och den detaljen går förstås inte att ändra på.

De har enligt oss egentligen inte så mycket att klaga på där. Vår mark ligger som sagt högre. Högre upp på tomten har marken till och med sänkts för att hamna på en plan nivå med resten av tomten. Markarbetena är dessutom inte klara med att grovplaneringen är gjord. Eftersom vi förväntar oss att marken kommer sjunka och behöva jämnas ut kommer vi vänta till nästa år med finplaneringen av tomten. Då kommer också kanten ha sjunkit ihop och har den inte det så jämnar vi ut den.

Vi vet inte just nu om mark- och miljödomstolen kommer uttala sig om detta eftersom det inte var med i överklagandet från början. I så fall hoppas vi att vi får chansen att uttala oss också innan de kommer till något beslut. Än så länge har vi inte hört något mer än att de har skickat ut en detaljplan till de klagande.

Byggmöte med kommunen



Så har vi äntligen sålt vårt nuvarande hus och en hektisk tid med städning och röjning får en liten paus. Det betyder att jag har tid att blogga lite.

9/3 var det dags för byggmöte på plats med kommunen. Detta direkt efter stomresning och innan arbetet skulle kunna fortsätta. Vår handläggare kunde inte vara med utan skickade en kollega och vi var inte ledsna för det. Kontrollansvarig och en representant för entreprenören var på plats förutom oss. Vår kontrollansvarige började med att klaga på uppsättningen av byggställningen runt huset som tydligen inte var fäst på ett säkert sätt. Det är vi ju ansvariga för om något händer.



Sedan var det dags för oss att för första gången gå in i vårt nya hus. Det är svårt att tänka sig att det utrymmet så småningom kommer se ganska rymligt ut. Stomresningen hade inte skett under idealiska förhållanden utan det hade förstås snöat. Inte förrän själva dagen vi hade möte var det fint väder igen. Det gjorde att det var ganska blött inne i huset och vissa av skivorna hade tagit stryk av det. En del hade redan behövt bytas ut och de andra skivorna i mellanväggarna skulle bytas om de inte torkade ut.

På bilden ovan ser man utrymmet till höger innanför ytterdörren. Där kommer det vara arbetsrum längst in och utanför detta ett litet förråd under trappan till övervåningen. På bilden nedan är vårt blivande vardagsrum. Där ser man också hur blött det är på plattan innan det så småningom torkar ut. För att bli av med vätan ut mot väggarna behövde också plasten tas bort.



Vår kontrollansvarige konstaterade att en golvbrunn satt snett. Den satt så snett att det var synligt för ögat och skulle behöva åtgärdas. En typiskt bra sak att hitta i tidigt skede. Denna golvbrunn ger oss just nu en hel del huvudbry, vilket jag återkommer till.

På bilden nedan ser man vår blivande övervåning. Ytterst svårt att tänka sig att det så småningom kommer vara ganska rymliga rum däruppe. Det ska bli roligt att se förvandlingen.



Vi avslutade husesynen med att ta ett varv på byggställningen runt huset och där var det inga konstigheter. Vår KA tyckte visserligen att hålen till stuprören var lite snålt tilltagna men det är ju en mindre detalj. De verkar fungera i alla fall och arbetet fortsätter. Handläggaren från kommunen hade inte så mycket att anmärka på på det stora hela, utöver fukten i vissa skivor, och tyckte att det såg ut som det brukar se ut på byggen. Så det var väl antagligen bra. Snickaren menade på att Kungshus brukar ha bra kvalitet på virke och annat så att det är ett bra hus vi bygger och det är ju alltid lite skönt att höra.

Vår KA kunde förstås inte komma åt att granska förankringen av huset i plattan men frågade efter detta. För vi vill ju inte att huset flyger iväg. Det höll jag lite leende med om och fick en mindre tillrättavisning om hur det kan fuskas med den biten och att det är viktigt. Det är klart att det är viktigt, vi bygger vid kusten och huset ska stå kvar på plats även i full storm. Det verkade som att det var ordentligt skruvat i plattan i alla fall så det kanske vi inte behöver oroa oss för.

Från byggställningen hade man fin utsikt över havet och trädgården. Det hade inte varit dumt att göra en lite större balkong där uppe som går ut på sidan av huset där man kan njuta av den vyn lite bättre. Det skulle heller inte skada om sommarstugan framför oss försvann.



Så var det den där golvbrunnen då. Det vi fick höra under mötet var att den måste åtgärdas men att rörläggarna brukar kunna fixa till detta. Så vi lät det bero eftersom vi inte insåg att det var något som vi borde agera på. Någon vecka efter detta fick vi plötsligt sluträkningen från markentreprenören som vi trodde skulle komma vid slutbesiktning av hela huset. När vi lusläste kontraktet insåg vi att de hade skrivit in att slutbesiktning av entreprenaden skulle ske veckan efter avslutat arbete och direkt efter slutbesiktningen skulle de sista 10 procenten betalas. Efter kontakt med hussäljare och Gar-Bo så kommer även markentreprenaden att slutbesiktas i samband med slutbesiktningen av huset eftersom den entreprenaden är inskriven i försäkringen som vi får via dem. Men vid det laget har vi förmodligen betalat och har inga påtryckningsmedel för att få dem att åtgärda eventuella fel.

Här fanns det fortfarande några olösta frågor att nysta i. Dels vägen som körts sönder i samband med transporter till fastigheten, dels några uppstick för stuprör som saknas och som markentreprenören sagt att han ska ordna och sen då golvbrunnen. När vi frågade närmare så tyckte nästa entreprenör att golvbrunnen var så sned att den behöver bilas upp och gjutas om. Vår KA är av samma åsikt. Vi har också pratat med besiktningsmannen på Gar-Bo som kommer utföra slutbesiktningen och han menade på att om man kan se för ögat att den är sned så är det inte acceptabelt.

Detta har vi framfört till vår markentreprenör och tills framför allt golvbrunnsfrågan är löst så betalar vi inte de sista 10 procenten. Markentreprenören hänvisar i stället till rörläggarna, som han menar ska fixera golvbrunnarna och se till att de är raka inför gjutning. De menar alltså på att det är rörläggarnas fel. Rörläggarna, vad vi förstår, menar att det måste ha hänt något under gjutningen, till exempel att någon trampat på golvbrunnen, och då är det markentreprenörens ansvar. Vi är just nu alltså i en situation som vi inte ville befinna oss i, när två olika entreprenörer skyller på varandra och ingen vill ta på sig ansvaret. Vi hoppas förstås på att detta kommer lösa sig snart och att det inte fördröjer byggprocessen.

Problemet är också att vår markentreprenör inte verkar väldigt angelägen att svara på mailen jag skickat om detta. När jag hade telefonkontakt med honom under gårdagen sa han att han skulle prata med rörläggarna och sedan återkomma till mig under kvällen. Det har han inte gjort och han har inte svarat när jag ringt under dagen idag eller ringt upp. Lite jobbigt läge just nu men vi hoppas på att det löser sig på något sätt. Vi får ligga på dem och tills något händer kommer vi i alla fall inte betala ut något ytterligare.