tisdag 12 januari 2016

Kakel och klinker

Vårt, eller mitt, huvudbry just nu har varit vad som ska och inte ska vara med i kontraktet med den som gör entreprenaden för själva huset, dvs reser det och gör själva huset klart utvändigt och invändigt. För varje ändringsavtal som tillkommer utgår nämligen en avgift på 1000:-, vilket kan bli mycket, så det gäller att få med det mesta från början. Det är huvudsakligen kakel- och klinkerbiten som är ett litet bekymmer. Vi har en väldigt liten budget för kakel och klinker, 250:-/kvm enligt husfirman. Sedan kan vi själva välja att lägga till förstås men vi måste begränsa kostnaderna. Tråkigt att begränsa kostnaderna på bitar som syns så väl men någonstans måste vi göra det.

Man får inte mycket för 250:-/kvm är det bara att konstatera. Dessutom ingår bara sättning av standardkakel, dvs 15x15 cm eller 20x20. För allt utanför de dimensionerna tillkommer en extra avgift per kvadratmeter (189:- om de är under 30x60 cm)och ytterligare en avgift om man vill ha plattorna satta omlott. Detta för att det tydligen är mer tidskrävande att sätta stora plattor och mer materialkrävande (fog) att sätta små plattor. Jag kan tycka att tilläggspriserna är orimligt höga. Det får helt enkelt bli en kompromiss, som förhoppningsvis är snygg, till våra badrum.

Eftersom vi är begränsade till att köpa kakel hos antingen Stigs kakel eller Höganäs, om vi köper via entreprenören, så har vi valt att köpa på egen hand. Det innebär att vi får dra av 18000:- från entreprenörskostnaden. Det är, enligt min beräkning, 4000:- mindre än vad det egentligen borde kosta om vi får 250:-/kvm. Men vi vinner ändå på det. Vi kan välja billigare, men ändå snygga, plattor från ställen där de har stora volymer och inte så stora pålägg, t ex Bauhaus.

Så nu har vi i alla fall bestämt ungefär vilka dimensioner vi ska ha på kakel och klinker i badrum, hall och tvättstuga. Vi har bestämt att få huset utvändigt målat för 60 000:-. I kök, entré, vardagsrum och allrum väljer vi till att få målad väv (11 000:-) då tapeterna man kan välja på är gräsliga och inte sätts våd mot våd utan med överlapp. Då är det bättre att bara få allt vitmålat. I övriga utrymmen får de måla vitt direkt på gipset så gör vi om det vid behov. Huset kommer ändå sätta sig en hel del. Vi har insett att vi kommer få ta en hel del tillägg och ändringar med elektrikern så det sparar vi lite på. Vår entreprenör skulle jobba med kontraktet idag men vi har inte fått det ännu.

Möte med markentreprenören



I fredags åkte vi förbi vår tomt i snöoväder för att ha ett möte med entreprenören som sköter markarbetet och ska gjuta grund till hus och garage. Det blev inga bilder tagna då utan bilden ovan är en panoramabild från juldagen.

Mötet resulterade i två ändringar från ursprunglig plan; flytt av infart och flytt av stenkista. Stenkistan flyttades tillbaka till där den ursprungligen placerats efter inrådan från markkillen, istället för att ligga under garageuppfarten. Förmodligen kan vattnet infiltreras bättre in i marken där.

Infarten var jag inte så sugen att flytta men jag blev övertygad. Vi flyttar den så att den går ut mot den större vägen istället för den mindre vägen som grannen anser är hans. Det ger mindre risk för tjafs med grannen om vägen, vilket ju är en fördel. Men sedan så har också vår andra granne, på andra sidan den lilla vägen, tänkt bygga en stödmur ut mot den mindre vägen. Det kan innebära att vägen behöver dras om eller breddas. Dels skulle det kunna innebära en kostnad för oss, om det är så att vi använder den, dels skulle det kanske påverka vår infart. Så eken som vi tänkte spara får stryka på stammen och uppfarten får bli ännu lite större än vad vi tänkt oss. Det kommer bli en rejäl uppfart, ingen risk för brist på parkering.

Sedan gick vi igenom lite hur vi vill ha tomten och så men det var inga konstigheter där. I anslutning till huset kommer det bli en ganska plan tomt som sluttar ner mot garaget och ner mot grannen. Schaktmaterialet innehöll tydligen en del silt så markkillen rekommenderade oss att vänta minst ett halvår med att fylla på tomten med matjord eftersom det kan sjunka ihop en del. Huset kommer upp en bit och kommer förhoppningsvis ge oss den eftertraktade havsutsikten. Ännu bättre om den gamla sommarstugan som blockerar den från marken försvinner.

Vår kontrollansvarige har tagit upp frågan om byggstaket, vilket vår handläggare på kommunen nämnt. Att sätta stängsel runt hela tomten skulle enligt uppgift kosta oss över 40 000:-. Enligt markentreprenören så har de aldrig byggstaket och det ska tydligen inte finnas några regler kring det heller. Det har ändå gett oss huvudbry och gjort att vi varit tvungna att ta reda på detta. Vår kommunhandläggare har varit på semester och var innan det sjukskriven så när hon nu äntligen var tillbaka så pratade jag med henne. Jag är inte riktigt säker på att hon förstod frågan men hon sa ändå att byggstaket inte krävs, vilket var skönt och löste frågan för oss. Öppna hål etc ska naturligtvis spärras av men det utgår vi ifrån att markentreprenören gör.